Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dobrodružství, s.r.o. (Adventure, Inc.)

Sobota, 17 prosinec, 2005 v 21:09. Autor ozzy666

"Jmenuji se Judson Cross. Říkají o mě, že jsem hledač pokladů nebo taky milovník napětí. Já osobně ale dávám přednost označení profesionální cestovatel. Moje firma se jmenuje Dobrodružství, s.r.o., a zabýváme se hledáním věcí. Věcí, které jsou drahocenné, nebezpečné a někdy dokonce nepochopitelné!"

Televizní studia a produkční společnosti ročně vychrlí desítky seriálů. A protože už dávno ztratily sebemenší umělecké ambice - pokud kdy nějaké měly – a oboru vládne královská dvojice Rating a Share, nepřekvapí ani jejich nabídka, zaměřená výhradně na ty nejprostší masy v podhradí. Není divu, reklamní agentury nestojí o jaderné fyziky, ale o ochotné divácké "spotřebitele". A ti navíc mají své představy o dobrém seriálu, pohodlnou pohovku, mísu popcornu, dálkový ovladač a téměř nekonečný výběr televizních kanálů. Problém je, že talent ani dobré nápady nerostou na stromech, a tak se periodicky setkáváme se stále stejným typem seriálů, potažmo zápletek, scén a dialogů. Je to pochopitelné, studia musejí vychrlit obrovské množství materiálu a kromě toho, divák zřejmě opravdu chce vidět stále to samé, to, na co je zvyklý. Proto se i nadále budeme setkávat se seriály o lékařích a právnících, policistech a požárnících, popřípadě s důmyslnými kombinacemi předchozího. Do tohoto modelu svým způsobem spadá i kanadský seriál Dobrodružství, s.r.o, (2002).

Tvůrci vsadili na oblíbený dobrodružný žánr ve stylu Indiana Jonese. Stejně jako Spielbergův archeolog, ani oni nebyli první a vydali se po dobře prošlapané cestě, kterou už před nimi vyzkoušela řada jiných (ačkoli je třeba přiznat, že v současné době na ní není zrovna tlačenice). Naposledy po ní šla třeba Tia Carrere v poměrně úspěšné sérii Lovci pokladů (1999-2002). Nic proti, vnesou-li scénáristé do děje trochu invence a neotřelých postupů. Obávám se však, že Dobrodružství, s.r.o., není tento případ. Jedná se o standardní dobrodružný seriál s umírněným rozpočtem pro mládež. Postrádá jakékoli známky opravdového napětí, což je u tohoto typu pořadu docela podstatné. Dramatické situace nejsou dramatické, chybí mu vtipný humor, neotřelé dialogy i překvapivé zvraty. Prostě je to běžný průměr. Těch 45 minut stopáže se dá jistě celkem pohodlně vydržet, pustit z hlavy všechny starosti a zabít tak čas, ale není to nic, co by vám změnilo život. Producentem byla zkušená Gale Anne Hurdová (Armageddon, Vetřelci, Terminátor, Hulk) a podílel se na něm i scénárista Steven E. De Souza (Smrtonosná past, Komando, 48 hodin), a byl-li právě toto jejich záměr, pak není co dodat.

Seriál Dobrodružství, s.r.o., vypráví o hrdinských činech cestovatele a výzkumníka Judsona Crosse, který v čele stejnojmenné firmy podniká nebezpečné cesty za dobrodružstvím. Jednou jde o nefritový oltář starých Májů, jindy sérum dlouhověkosti, záhadný filmový kotouč z Kambodži, starobylý artefakt Romanovců, prokletou loď z II. světové války nebo hrob krále Artuše. Po jeho boku se do akce vrhají syn senátora Gabriel Patterson a odbornice na výbušniny, bývalá členka izraelských speciálních jednotek, Mackenzie Previn. Hraje jí herečka se jménem příznačným pro celý seriál – Karen Cliche. V hlavní roli lídra týmu Judsona Crosse se představí oblíbenec Jamese Camerona Michael Biehn, jehož jsme rozhodně nemohli přehlédnout v Terminátorovi (1984), Vetřelcích (1986) nebo Propasti (1989). Dále se objevil v Bayově akčním snímku Skála (1996) nebo vedle Wesley Snipese v thrilleru Umění boje (2000). Zde však Biehn v podstatě nemá co hrát - navzdory tomu, že mu postava poskytuje dostatečný prostor. Herecké výkony obecně nejsou silnou stránkou seriálu, scénář rovněž.

Dobrodružství, s.r.o., snad netrpí takovou prostoduchostí, jako třeba mnohem úspěšnější Lovci pokladů, přesto však zůstává dětsky naivní a důsledně nekomplikovaný. Postavy vypadají spíš jako manekýni než dobrodruzi a všem to sluší, i když právě prolezli hustou džunglí. Jedná se o nekomplikovaný seriál s adekvátní porcí zábavy, který se dočkal jen jedné řady o 22 epizodách. Prostě klasická pakárna.

rok: 2002
hrají: Michael Biehn
imdb: www.imdb.com/title/tt0324681/ 
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze