Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Pán prstenů (The Lord of the Rings)

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 19:09. Autor ozzy666

Ten, kdo už leccos pamatuje, si možná vzpomene, jak v osmdesátých letech běhaly mezi fanoušky Tolkiena strašlivé kopie animovaného Pána prstenů. Ta, co jsem viděl já, nebyla ani simultánně nadabovaná a byla německy. Bylo to, nemýlím-li se, první filmové zpracování ságy o prstenu, a jelikož technika vizuálních triků byla tehdy ještě v plenkách, celkem logicky si tvůrci mohli troufnout toliko na animovaný film. Ačkoli animovaný spíš v úvozovkách, neboť režisér Ralph Bakshi měl v oblibě techniku rotoskopování, tj. natočit pohyby reálných herců, a ty pak posléze překreslit. Metoda je to neobyčejně efektní, leč s pochopitelných důvodů dražší než běžná animace. A jsme u zásadního problému všech pokusů zfilmovat cokoli nesmírně dloooouhého a košatého - u peněz. Připočtěme k tomu ještě to, že se jedná o kultovní dílo, které, když se nepovede, nám fanoušci bezmilosti hodí na hlavu. Jak to bývá u každé knihy, i tento patosem řádně nadopovaný hrdinský epos o Středozemi si navíc každý z nás v duchu představoval úplně jinak - a teď se Bakshi snaž! Koneckonců, z toho měl vítr i Peter Jackson, než se pustil do svého hraného superfilmu. Možná i proto natočil některé scény zcela identicky podle Bakshiho. (Scéna, kdy se hobiti třesou strachy před Černým jezdcem mezi kořeny stromu je toho typickým příkladem.) Potřeboval, aby diváci viděli již viděné, ale nově. Vizuální spektakulárnost Jacksonova podání se nedá srovnávat s tím, o co se pokusil - s nemenšími ambicemi - v roce 1978 Bakshi. Ačkoli je to nepochybně osobitý tvůrce, z dnešního pohledu jeho dílo neobstojí tak suverénně, jako třeba filmy našeho geniálního adaptátora verneovek Karla Zemana. Na tehdejším vlažném přijetí animovaného Pán prstenů publikem se podepsal i nedostatek financí, jenž se projevil během výroby, a tak většina scén z druhé poloviny filmu zůstala dokreslená spíš formálně, aby bylo možno snímek uvést ve snesitelném stavu do distribuce. Zvláštní je, že tyto záběry vypadají docela umělecky. 128minutová stopáž pochopitelně neobsahuje všechny tři knihy, ale končí v polovině Dvou věží po bitvě u Helmova žlebu. Zbytek se už dotočit nepodařilo - nepočítáme-li ovšem čistě animovaný Return of the King (Návrat krále), udělaný dva roky poté jinou produkcí pro televizi.

I přes všechny tyto porodní bolesti a neúspěch u běžného diváka, se stal Bakshiho snímek ve své době kultem. A protože je vkus velice individuální záležitost, zkuste si tohle dévédéčko půjčit v půjčovně, třeba vás chytne stejně, jako mě před lety. Nicméně pro většinu dnešních mladých fanoušků to bude nejspíš dost velká pakárna.

rok: 1978
režie: Ralf Bakshi, hrají: animovaný film
imdb: www.imdb.com/title/tt0077869/ 
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze