Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Cesta do neznáma (Sliders)

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 19:14. Autor ozzy666

V Americe se Sliders objevili poprvé v roce 1995 a uvedli se pilotním dvojdílem na FOX TV Network. Základní dějová linie seriálu je postavena na dobrodružstvích, která zažívá skupinka cestovatelů klouzajících (odtud také původní název Sliders) paralelními světy. Lépe řečeno skupinka nedobrovolných cestovatelů, neboť všichni hledající cestu domů do té své dimenze. Vše začalo jednou, když se mladík Quinn Mallory pokoušel podomácku vyrobit antigravitační zařízení. Lehce se mu to vymklo z rukou a pomocí svého přístroje nechtěně vytvořil jakousi červí díru. Jako správný badatel ji okamžitě sám vyzkoušel - avšak, proti všem předpokladům, přistál opět tam, odkud vyšel. Považoval tedy pokus za neúspěšný - ovšem jen do té doby, než zjistil, že se jeho svět nějak změnil. Jezdí se na červenou, Kennedy dosud žije a jeho matka si vzala zahradníka. Uteče tedy zpět do původní dimenze, kde se svěří s vynálezem svému profesorovi na univerzitě (hraje ho John Rhys-Davies, kterého známe třeba z Indiana Jonese). Brzy mu ale dojde, že zase něco zásadního nehraje... a hlavně, že neví jak to celé cestování vlastně funguje.

Seriál se vysílal čtyři roky (1995 - 1999) a má celkem 88 pokračování. Postupem času v něm ale začalo sci-fi pomalu ustoupovat prodejnějším atributům: moderně oblečeným a učesaným atraktivním mladým lidem, řešících morálně-sociální problémy tohoto světa. Koncem třetí řady se navíc trochu proměnilo osazenstvo cestovatelů (méně starých tlustých chlapů a víc krásných lidí) a zápletky byly čím dál průhlednější a obehranější. FOX pro slabou sledovanost seriál zrušil, a tak čtvrtá a poslední pátá sezóna přešly kompletně na Sci-fi Channel.

Sliders mohou mít pro někoho nepochybně své kouzlo. Námět je určitě zajímavý, cestování po paralelních světech je přitažlivá látka. Ale zpracování i docela dobře vymyšlených epizod je přecejen poněkud průhledné, šablonovité, rutinní a poplatné době. Pro toho, kdo za ta léta v televizi už leccos zažil bude Cesta do neznáma nejspíš trochu pakárna.

rok: 1995
imdb: www.imdb.com/title/tt0112167/ 
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze