Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zapadákov (Northern Exposure)

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 19:25. Autor ozzy666

Zapadákov je důkazem toho, že ne každý seriál musí být nutně hloupoučká pestrobarevná zábava, jak se nás nezřídka snaží přesvědčit TV stanice. Zapadákov je vkusná podívaná, postavená spíš na dialozích, atmosféře a nápadu, než na příručce 101 rad, jak vydělat na seriálu. Obvykle se v jedné epizodě objeví i několik paralelních dějových liní, což jistě svědčí o tvůrčí invenci autorského týmu. Přesto - nebo možná právě proto - si na seriálu moc nepošmáknou divačky telenovel či mladší vyznavači přímočarých akčních seriálů.

Postavy, žijící na zapomenuté severní výspě civilizace, jsou pro nás často stejně absurdní, jako jejich příběhy. Skoro máte někdy pocit, že ležíte v horečce a sledujete vlastní sen. Stejný pocit měl určitě i hlavní hrdina seriálu, židovský doktor Joel Fleischman, když prvně přistál v Cicely na Aljašce. Tenhle absolvent solidní lékařské fakulty, rodilý newyorčan s dokonale naplánovanou kariérou, však bohužel vystudoval jen díky stipendiu. No, co? Podepsal sice, že si za to odkroutí pár let někde v nemocnici na Aljašce, ale pak se honem vrátí do New Yorku a pojede si po své lajně. Nějak ty čtyři roky přežije. Bude se sice muset vzdát divadla, koncertů, klubů a svého způsobu života, ale ani Sever už nemůže být v dnešní době to, co za Jacka Londona. Jeho úvaha se sice ubírala správným směrem, ovšem pro Zlámanou Lhotu, kde nakonec skončil - místo aby dělal praxi v hlavním městě Aljašky Anchorage -, to neplatí až tak absolutně. Kdo se pak může divit, že mu jdou jeho pacienti, čili celé to zmrzlé městečko tak strašně na nervy...?

Northern Exposure bylo prvně uvedeno v roce 1990 a dva roky nato získal trojnásobného televizního "Oscara" - cenu Emmy - a dva Zlaté globy. Na tak chytrý seriál zvládl slušných šest sezon a poslední 110. díl byl odvysílán v létě 1995. Vysokou úroveň si udržel až do konce 3. sezony, kdy se z něj postupně stala - na dnešní poměry - mírná pakárna.

rok: 1990
imdb: www.imdb.com/title/tt0098878/ 
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze