Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

To je vražda, napsala (Murder, She Wrote)

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 19:50. Autor ozzy666

12 let, 12 sezon, 264 epizod - to je hodně mrtvol, na jednu starou dámu...

Zdá se, že Jessicu Fletcherovou pronásleduje na každém kroku vražda. Za normálních okolností by si tento jev vysloužil živý zájem policie, ale ne tak v městečku Cabot Cove ve státě Maine. To samo se během dvanácti let stalo svědkem asi padesáti vražd, aniž by to jeho obyvatele výrazně vyvedlo z míry.

Po (přirozené?) smrti svého manžela, si penzionovaná učitelka anglické literatury Jessica Fletcherová krátila chvíle samoty psaním detektivního románu. Neměla s ním žádné ambice, psala prostě a doslova "do šuplíku". Jednoho dne však na rukopis narazil její synovec Grady a dal jej přečíst své přítelkyni, která shodou okolností pracovala pro jistého knižního nakladatele. Detektivka se nejen ujala, ale co víc, stal se z ní bestseller. Od té doby je Jessica známou, úspěšnou a nesmírně populární spisovatelkou a malebný Cabot Cove místem smrti (je to náhoda?).

Děj téměř každého dílu je střižen podle jednotné, ale přesto obdivuhodně funkční šablony: V entrée je představena zlá osoba a její nepěkné chování k hodným lidem. Spravedlivá osoba (nezřídka příbuzný nebo známý Jessicy) se hodných lidí zastane a zlou osobu přede všemi důrazně pokárá. Následně je zlá osoba zavražděna, přičemž podezření automaticky padne na onu spravedlivou osobu. Jessica si na místě činu povšimne několika zdánlivě nepodstatných detailů, které se nakonec stanou klíčem k řešení. Během pátrání postupně nachází možné motivy vraždy a vylučuje podezřelé. Několik minut před koncem zapadne poslední kamínek do mozaiky a Jessica oznámí, že zná vraha. Vrah se jí přizná a dobrovolně se odevzdá do rukou spravedlnosti.

To je vražda, napsala (1984-1996) je americký detektivní seriál stanice CBS. Producenti se nepokrytě inspirovali klasikou a zalovili v díle nesmrtelné Agathy Christie. Jessica Fletcherová jakoby z oka vypadla právě její oblíbené hrdince - slečně Marpleové. Tato starší dáma, řešící spletité tajemné případy ne náhodou vystupuje v románu nazvaném To je vražda, řekla. Podobnost je čistě úmyslná...

Hlavní role byla svěřena anglické herečce Angele Lansburyové. Narodila se 16.10. 1925 v Londýně a za války přesídlila do Spojených států. Záhy získala svou první oscarovou nominaci za vedlejší roli ve filmu Plynové lampy (1944), aby si svůj úspěch ještě dvakrát zopakovala – nejprve v Obrazu Doriana Graye (1945) a později v Manchurianském kandidátovi (1963). Mohli jsme jí vidět i ve známém snímku podle románu Agathy Christie Smrt na Nilu (1978), o něco později i jako slečnu Marpleovou v Rozbitém zrcadle (1980). V seriálu To je vražda, napsala účinkovala poctivě dvanáct roků, ačkoli na přelomu 80. a 90. let měla v úmyslu odejít. Proto se v sedmé sezoně (1990-91) objevuje jen sporadicky, aby se vzápětí vrátila – jako herečka a současně jako výkonný producent. Jistou změnu prodělala i paní Fletcherová, která se z Cabot Cove přestěhovala do New Yorku na Manhattan. Po ukončení celé série (1996) následovaly ještě čtyři televizní filmy Cestou na jihozápad (1997), Smrtonosný příběh (2000), Konečně na svobodě (2001) a The Celtic Riddle (2003). Úspěch "značky" nakonec podtrhuje i spousta reálných detektivních knih, vydaných pod jménem "Jessica Fletcherová".

Lansburyová sice byla hlavní hvězdou seriálu, ale vedle ní jsme na obrazovce mohli občas spatřit i některé další známé tváře: Leslie Nielsena (Bláznivé střely), Courtney Coxovou (Přátelé), Cynthii Nixonovou (Sex ve městě), Vanessu Angelovou (SG-1), Joannu Cassidyovou (Blade Runner).... Jerry Orbach (soukromý detektiv Harry McGraw) si dokonce vysloužil vlastní seriálovou odnož, tzv. spin-off – The Law & Harry McGraw (1987). Mimochodem postavu Jessicy Fletcherové najdeme i v jednom z pokračování seriálu Magnum.

rok: 1984
hrají: Angela Lansburyová
imdb: www.imdb.com/title/tt0086765/ 
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze