Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Uneseni (Taken)

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 20:40. Autor ozzy666

Ambiciozní velkorozpočtová desetidílná série z producentské dílny Stevena Spielberga představuje typické současné mainstreamové sci-fi; rodinnou ságu s nezbytnými akčními i romantickými prvky.

Spielberg se svým záměrem natočit minisérii o únosech mimozemšťany oslovil scenáristu Leslie Bohema. Už to, že si vybral právě autora Rozpouteného pekla (Dante's Peak) a Denního světla (Daylight), může potenciálnímu divákovi mnohé napovědět o charakteru a kvalitách finálního produktu. Celých 10 dílů po hodině a půl, tedy DESET (!) celovečerních filmů napsal Bohem kompletně sám. Klobouk dolů, jistě se jedná o husarský kousek, za nějž by se nemusel stydět ani průměrný grafoman.

Každý díl režíroval jiný režisér. První by svěřen Spielbergově naději z 80. let, Tobe Hopperovi. Ten byl mimochodem zodpovědný třeba za původní Texaský masakr motorovou pilou nebo Spielbergovu duchařinu Poltergaist. Snad i proto je úvodní díl Unesených vcelku slibný. Docela příjemně se zde rozehrává příběh, jenž má potenciál zapůsobit jak na fanouška sci-fi, tak na konzumentku romantických seriálů. Dokonce aniž by si obě strany mince nějak zásadně překážely. Ovšem to jsme teprve na začátku a před námi je dlouhých 9 pokračování a 15 hodin čistého času...

Fabulace začíná v roce 1945 a vychází z navzájem se prolínající historie tří rodin - Keyových, Crawfordových a Clarkeových -, jejichž osudy sledujeme po 3 generace. Všichni nějakým způsobem přijdou do styku s UFO, ale každého tento fakt ovlivní jinak. Dvě rodiny jsou permanentně unášeny mimozemšťany a podrobovány brutálním testům, což na nich zanechává především nesmazatelné psychické stopy. Crawford naproti tomu dělá pro vojenské letectvo a patří k vrchním konspirátorům. Zde se nabízí srovnání s oblíbeným lajtmotivem Akt X. I zde plní konspirace funkci berličky, podobně jako v cimrmanových hrách je to např. jmelí nebo zvědavý invalida. Přichází totiž na řadu pokaždé, když se scenárista dostane do slepé uličky a nemá čas vymyslet dostatečně uvěřitelné řešení. V dané chvíli se pravidelně objeví mimozemšťani nebo "muži v černém", popřípadě někdo spáchá sebevraždu.

Jednání postav nevychází ani tak z logiky příběhu, jako spíš z úporné snahy natáhnout sérii na 10 dílů. Na základní dějovou kostru se lepí archetypální postavy, které Bohem nechává odříkávat provařené dialogy. Když už to začíná být celé trochu nudné a nikam se to nevyvíjí, proběhne účelový zvrat. To nás zvedne ze židle a vyvolalá falešnou představu, že odteď to bude určitě lepší. Většinou Uneseni působí jako červená knihovna se sci-fi motivem na pozadí. Stejně tak dobře by mohly být o osudech rodiny Billa Clintona a Moniky Lewinské, a o tom, jak jakási drobná událost v Oválné pracovně ovlivnila chod Ameriky a osudy všech zúčastněných.

Závěrečná scéna seriálu s malou přemoudřelou holčičkou (její hlas nás provází v roli vypravěče už od prvního dílu) korunuje celý úmorný 15hodinový zážitek. Čiší z ní snaha vyždímat z diváků slzy za každou cenu. Mírně připomíná finální scény z Blízkých setkání třetího druhu nebo E.T. - mimozemšťana, ovšem v podání někoho, kdo doposud točil jen telenovely. Smyčce jedou na plný výkon.

Navzdory plochým postavám, se dočkáme slušných hereckých výkonů (jejich jména vesměs nic neřeknou), slušné výpravy a hezkých triků. Slibný je úvod prvního dílu, kdy se americké bombardéry brání útočícím německým stihačkám. Obecně je vizuální stránka velmi působivá. Filmařeské řemeslo nemá po technické stránce určitě žádné problémy.

Tvůrcům nelze upřít profesionální snahu o to, aby se snímek tvářil hodnotněji a seriozněji, než jakým ve skutečnosti je. Nicméně komerční úsilí přizpůsobit se po všech stránkách potenciálním divákům, zabilo u popisovaných lidských osudů jakoukoli eventuální hloubku. I když tam možná někde na počátku vzniku projektu byla.

Uneseni jsou svým způsobem hodně podobní seriálu 24 hodin. Pokud jste jej vydrželi až do konce, pokud jste s jeho hrdiny prožívali každý okamžik, a pokud jste za obdrženou zábavu tvůrcům rádi odpustili děravý scénář, pak vás nepřekvapí, že na IMDB.com dostaly Uneseni 7,5 bodu z 10, nemluvě o prestižní televizní ceně Emmy (obdoba filmových Oscarů) za nejlepší miniserii roku 2003. Pro mě je to však typická megapakárna za velké peníze.

rok: 2002
imdb: www.imdb.com/title/tt0289830/ 
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze