Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

24 hodin ("24")

Pondělí, 26 prosinec, 2005 v 20:49. Autor ozzy666

Co je vlastně zač "nejlepší seriál všech dob" (jak jej prezentovala TV Nova na bilbardech)? V každém případě mu po technické stránce nelze nic vytknout. Má velkorysou produkci, zdatnou režii, solidní obsazení, nepochybně má i zajímavý námět a hlavně netradiční formát. Odehrává se totiž v reálném čase...

Každý díl trvá hodinu (tedy včetně reklam, jinak má fyzicky cca 45 min.) a stejně tak je tomu i s dějem, který daná epizoda zachycuje. Tento fakt může svádět k otázce, zda filmaři dokázali napěchovat do jednoho dílu dost dramatických situací, aby se divák nezačal nudit. Odpověď zní: ano i ne.

Příběh Čtyřiadvacítky je celkem prostý. Hlavní hrdina, agent NSA Jack Bauer (Kiefer Sutherland), musí vyřešit šlamastyku kolem hrozby atentátu na prezidentského kandidáta Davida Palmera (Dennis Haysbert) a zároveň zachránit svou unesenou rodinu. To je docela dobrý základ pro normální jedenapůlhodinový film. Uvědomíme-li si ale, že seriál má 24 dílů, tj. představuje vlastně 12 takových celovečerních filmů, je potřeba vymyslet něco opravdu rafinovaného. To se ovšem pohříchu nekoná. Místo toho tvůrci sáhli k osvědčeným berličkám. Děj je např. neuvěřitelně repetitivní. Jako byste periodicky každých 5 dílů sledovali znovu a dokola totéž, ale v "bleděmodrém". Věřte, že se nic nestane, když prozradím, že agentova dcera má zdánlivě jedinou úlohu – být opakovaně unášena, a to ještě za dost absurdních okolností. S tím souvisí další berlička. Autoři se moc nepárali s látáním logických děr, které jsou v tomto případě opravdu masívní. Příklad za všechny: vždycky jsem si myslel, že nepohodlného svědka je potřeba zlikvidovat proto, aby nevydal své svědectví. Zde se tak děje až poté, co se průšvih proflákne do celé Ameriky a jakékoli další svědectví je tudíž bezvýznamné. Děj je velmi manipulativní a je rozvíjen téměř výhradně pomocí náhod, neuvěřitelných situací a nesmyslně překvapivých odhalení, která nedávají ten nejmenší smysl a mají diváka prostě jen šokovat a udržet u obrazovky. Vrcholem je překvápko, které se odehraje v posledním dílu. Je podobného kalibru, jako kdybyste se v "Růžích pro Zemana" dozvěděli, že plukovník Žitný byl agentem CIA a zároveň milencem Barbary Bushové. Je třeba přiznat, že se seriál nedrží jen zmíněné základní jednoduché linie, ale sem tam se snaží přijít i s vedlejšími motivy (kostlivci ve skříni prezidentského kandidáta, apod.). Ty jsou ale většinou dost stereotypní a nezřídka rušivé.

Asi nejzajímavější je začátek seriálu, protože většina nesrovnalostí a nelogičností vyplyne postupně, až když poctivě vydržíte všech 24 dílů. Zpočátku máte zcela oprávněný pocit, že sledujete plnohodnotný (rozuměj drahý) film pro kina. Real-time model je také skvělý nápad, ale v tomto případě vzbuzuje spíš na konci každého dílu velké očekávání (abyste měli důvod se k obrazovce vrátit), a na začátku následujícího obvykle nenaplněné naděje.

Co se 24 hodinám nedá upřít, jsou herecké výkony většiny hlavních postav. Kiefer Sutherland znovu dokazuje, že umí a je schopen táhnout i slabší scény. Vynikající je Dennis Haysbert v roli Palmera, jemuž dodává potřebné charisma. Kvalitní jsou ženské představitelky rolí Leslie Hope, Sarah Clarke a Elisha Cuthbert. Zbytek obsazení většinou nepřekračuje hranice svého archetypu.

Seriál v roce 2001 spoluprodukoval a několik dílů také režíroval Stephen Hopkins (Predator 2, Ztraceni v vesmíru). V USA s ním sklidil slušný ohlas. Tak slušný, že FOX TV postupně objednala a odvysílala dalších pět sérií po 24 dílech (resp. ta poslední aktuálně běží). Navzdory tomu je to další příklad ve své podstatě dementní pakárny pro nejširší masy.

rok: 2001
hrají: Kiefer Sutherland, Dennis Haysbert, Elisha Cuthbert
imdb: www.imdb.com/title/tt0285331/ 
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze