Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Star Wars Holiday Special

Sobota, 31 prosinec, 2005 v 23:50. Autor ozzy666

Obecně se soudí, že se George Lucas zbláznil až v roce 1999, kdy uvedl na plátno Jar Jara Binkse. Pravda je ovšem - jako obvykle - jiná. Šílenství se prvně vydralo na povrch v roce 1978, těsně po uvedení prvního (tedy čtvrtého) dílu Hvězdných válek. Tehdy totiž vyprodukoval věc, u níž se stále nedokážu definitivně rozhodnout, zda byla myšlena vážně, nebo jako legrace. Vzhledem k tomu, že se říká, že se Lucas pokusil odkoupit a zničit originální pásky se záznamem, přikláním se spíš k té první alternativě. A protože existují domácí videonahrávky, na které zákon, MPIAA ani nikdo jiný (zatím) nemůžou, měl jsem to štěstí, že jsem se stal přímým účastníkem projekce této prvotřídní pakárny.

Vánoční speciál se známými postavami z filmu se točí kolem rodiny Wookieho Chewbaccy - jeho ženy, otce a neposedného synka Itchyho. Chlupatá žena chodí v zástěře po bytě a vaří podle šílené videokuchařky, děda sleduje ve virtuální realitě podmanivou krasavici (oblečenou) a synek otravuje s modýlkem X-wingu a prochází se po zábradlí balkonu jejich apartmá. Žena občas vrhne utrápený pohled na holofotku Chawbaccy a vydá chrochtavý hrdelní zvuk... Wookiové jak známo nemluví, a tak se prvních 15 minut asi nedá považovat za běžné konverzační drama. Synek se mezitím rozptyluje miniaturním holobaletem (nebo snad holokabaretem).

Postupně do děje vstupují trochu normálnější mluvící postavy - nepřirozeně vymydlený Luke Skywalker a 3PO utahují šrouby na jakémsi kouřícím zařízení, dojde samozřejmě na Hana Sola v improvizované kabině Millenuim Falcona, unyle pějící Princeznu Leiu a opilou hospodu sborově zpívající jakýsi šanson.

Celé je to nesmírně teskné, rodinné a přátelské. Výjimkou je snad jen kapela Jefferson Airplane, překřtěná na Jefferson Starship (jediný lepší vtip za celou hodinu a půl), a především asi 10minutová kreslená epizodka s vůbec prvně se objevivším Bobou Fettem.

Netvrdím, že jsem v životě neviděl větší pakárnu, ale tahle se vážne povedla.

rok: 1978
hrají: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher...
imdb: www.imdb.com/title/tt0193524/ 
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze