Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Black Scorpion

Neděle, 01 leden, 2006 v 19:32. Autor ozzy666

Producent Roger Corman je v oboru opravdová veličina. Už proto, že dokáže za rok vyprodukovat kolem 20 filmů a všechny jakoby se narodily pro odpadkový koš. Vůbec nepochybuji, že se s ním v Pakárnách ještě setkáme, neboť jeho tvorba je bezednou studnicí. Dnes jsme si vybrali zdatného zástupce z Cormanovi stáje - akční snímek Black Scorpion (Černý škorpion).

Je o malé holčičce, jejíž tatínek – detektiv omylem zastřelí (nádherně špatná scéna) lékaře. Tatínek jde do vězení, pár let si tam posedí, a z holčičky zatím vyroste mimořádná žena Joan Severanceová. Ta jde ve šlépějích svého otce a hájí zákon v řadách policie. Z tatínka je ovšem opilá troska, kterou v baru – bez zjevného důvodu – zastřelí neznámý muž. Holčička si na něj drsně došlápne v cele předběžného zadržení a je za to svým šéfem suspendována. Rozhodne se tedy bojovat se zločinem po svém. Navlékne se do latexového oblečku a síťovaných punčocháčů, nasadí komickou masku a vyráží do ulic vymést zločin ze všech temných koutů. A v neposlední řadě přijít nakloub vraždě svého otce.

Výhodou Škorpiona je to, že nemá scénář. Popsané entrée se odehraje v prvních 25 minutách, zbytek je je sled různých rychlých scén, které nás dovedou až do finále. Všecho je krásně špatné, všechno odpovídá nízkému rozpočtu (kulisy, pestrobarevá světla, kouř) a mizivému talentu zúčastněných. Joan Severanceová je skutečně výstavní kus i ve svých tehdejších 37 letech, ale její směšné pohyby na scéně jí bohužel berou veškeré charisma. Nejsem žádný kung-fu purista a je mi jedno, jestli třeba Uma Thurmanová vypadala v Kill Billovi trapně (nakonec to ani pořádně nepoznám), ale v případě Černého škorpiona nemotornost éterické krasavice - v mládí asi osvobozené od tělocviku – bije do očí. Celé to nemá daleko od závěrečné scény z Bowfingera (např. v jedné chvíli se ozve úder dřív, než padne rána). Ani výprava nazapře Cormanovu produkci – hlavní zloduch vypadá jako mechanický Brouk Pytlík (nedělám si srandu) a dokonce tak i chodí. Nádhrně volně se zde také zachází s časem: Probíhá zločin, padouch mlátí tyčí do auta, Škorpion zaslechne doma ve vysílečce policejní hlášení, hodí na sebe latexový outfit a než padouch stačí dát druhou ránu, je mstitelka na místě činu. A konečně co by to bylo za film s Joan Severanceovou, kdyby v něm nebyla nahá scéna (ačkoli v tomto případě to podle jistých indicií vypadá - dost nepochopitelně - na body double).

Škorpion je velmi mile špatný film se spoustou směšných scén a je dostatečně přihlouplý na to, aby byl vtipný. Když ho tedy označím za "pěknou pakárnu", je to v tomto případě spíš poklona. Pro úplnost ještě dovám, že stejný tým natočil o dva roky později neméně vypečené pokračování Black Scorpion II: Athtershock a za další tři roky seriál, ale už s jinou hlavní představitelkou.

rok: 1995
režie: Jonathan Winfrey, hrají: Joan Severanceová
imdb: www.imdb.com/title/tt0112519/ 
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze