Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Návrat muže z bažin (The Return of Swamp Thing)

Neděle, 29 leden, 2006 v 19:00. Autor ozzy666

Úspěšný hororový režisér Wes Craven (Hory mají oči, Noční můra v Elm Street, Vřískot a nejnověji Noční let) natočil v roce 1982 adaptaci komiksu Lena Weina a Bernie Wrightsona, Msta přichází z močálu (Swamp Thing). I když i ona má v Pakárnách své místo, více o ní někdy jindy. Dnes se podíváme na její pokračování, jehož se chopil nestor odvrácené strany kinematografie – Jim Wynorski.

Je zajímavé sledovat rozdíly ve schopnostech obou režisérů. Ačkoli se věnují stejné látce, výsledek je diametrálně odlišný. Zatímco Craven je slušný režisér, co má pro pokleslý žánr slabost a dobrovolně se přizpůsobuje jeho zákonitostem, pro Wynorského je to vyloženě z nouze ctnost. Nechápejte mě špatně, Návrat Věci z bažin je svižná a příjemně mělká záležitost, ale z kinematografického hlediska je to naprostá pakárna.

Zloduch dr. Arcane "překvapivě" přežije střetnutí s Věcí z bažin, a tak ho ve druhém dílu nacházíme opět v jeho venkovském sídle, kde v podzemní laboratoři provádí své zvrhlé experimenty. Kombinuje lidské a zvířecí geny a z různých nebožáků dělá roztodivné mutanty – sloního muže, švábího muže... To vše proto, aby pro sebe získal lék, který by zastavil jeho nepřirozeně urychlené stárnutí. Šanci vidí v DNA své nevlastní, nic netušící dcery Abby. Jen Věc z bažin může překazit plány šíleného doktora...

Film nevypadá extrémně levně, má slušnou výpravu (maska Věci je lepší, než v prvním dílu). Nebere se příliš vážně, ale současně se ani přehnaně nepitvoří. Kuriózní je, že nejhůř dopadají akční scény, protože Wynorski má problém cokoli správně načasovat. Na scéně se samozřejmě pohybují špatní až nemožní herci, velmi mírnými výjimkami jsou představitel dr. Arcana Louis Jourdan (hlavní padouch z bondovky Chobotnička), Ace Mask (zahrál si identickou postavu dr. Rochella i v Not of this Earth) a Sarah Douglas (královna Taramis z Conana ničitele). Jedinou skutečnou herečkou je zde Heather Locklear, jako Abby (ve filmu je i narážka na seriál T.J. Hooker, kde hrála). Abych to shrnul, Návrat Věci z bažin je určitě pakárna, která stojí za zhlédnutí.

rok: 1989
režie: Jim Wynorski, hrají: Heather Locklear, Louis Jourdan, Sarah Douglas, Ace Mask
imdb: www.imdb.com/title/tt0098193/ 
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze