Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Manticore

Středa, 11 leden, 2006 v 23:57. Autor ozzy666

Dobrodružný akční sci-fi horor Manticore vzešel z produkční stáje americké kabelové televize Sci-fi Channel (patří konglomerátu NBC/Universal). Samotný tento fakt by znalým věci mohl napovědět mnohé o kvalitě snímku, ale tentokrát by jim odhad možná nevyšel tak suverénně. Jasně, není to oscarové dílo, nemá umělecké ambice a dost možná nemá vůbec žádné ambice. Sci-fi Channel je zařízen na spotřební zboží, a tak se točí rychle a lacino a výsledky bývají otřesné blbosti. Avšak ani přes tyto negativní předpoklady se nedá říct, že by byl Manticore úplně debilní - míněno v rámci žánru a původu.

Vypráví příběh osádky amerického obrněného transportéru v okupovaném Iráku a začíná docela solidně dramaticky natočenou scénou, kde ozbrojení Iráčani napadnou hlídkující vojáky. Má dobře vystupňované napětí a solidně zachycenou atmosféru zaprášené ulice a hystericky pobíhajících lidí, z nichž útočníkem může být kdokoli. Po přestřelce se ocitáme v táboře, kde družstvo dostane rozkaz najít neukázněnou ztracenou reportérku a jejího kameramana. Stopy vedou do vesnice kdesi v poušti. Naši zachránci ovšem netuší, že vesnice není daleko od místa, kde lokální patriot vyvolal strašlivou bestii z perských legend - Manticora. Námět není úplně zlý a s výhodou využívá reálného, až tabuizovaného prostředí, v kontrastu s nadpřirozenem. Chvílemi atmosférou dokonce připomíná Vetřelce (Aliens) - vojáci bojují v cizích podmínkách proti dravé příšeře.

Triková stránka je samozřejmě na úrovni videohry, ale protože mám daleko k tomu, abych jakýkoli film posuzoval jen podle kvality speciálních efektů, bylo mi to docela ukradené. Režisér se zjevně snažil neodvést rutinérskou práci a v rámci možností dělal, co bylo v jeho silách. V jedné z hlavních rolích se představí tentokrát méně výrazná Heather Donahueová (Záhada Blair Witch, Uneseni), Chase Mastersonová (Leeta ze Star Trek: Hluboký vesmír 9) a především Robert Beltran, známý komandér Chakotay ze Star Trek: Voyageru. Jeho přirozeně charismatická osobnost také přispívá k tomu, že Manticore není úplná pakárna. Ale znovu opakuji, jen v rámci pověsti zadavatele.

rok: 2005
režie: Tripp Reed, hrají: Robert Beltran , Heather Donahueová, Chase Mastersonová
imdb: www.imdb.com/title/tt0417943/ 
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze