Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Hon na Orla (The Hunt for Eagle One)

Neděle, 05 únor, 2006 v 16:13. Autor ozzy666

Když jsem zjistil, že The Hunt for Eagle One je z produkce Rogera Cormana, celý jsem se zatetelil v očekávání nové skvělé pakárny. Co pak následovalo nemohu nazvat vysloveně zklamáním, ale to, s čím se smutně proslulý mistr braku vytasil tentokrát, mě mírně řečeno rozladilo. V jeho produkci totiž vznikl úplně normální film.

Ne, není až tak normální, že by se dal označit za psychologické komorní sociodrama, ovšem zcela postrádá to, co dělá Cormana Cormanem – ultranízký rozpočet, podřadný štáb a tomu odpovídající "umělecký dojem". Vše nasvědčuje tomu, že prachy získal od armády, protože snímek působí jako instruktážní video pro mladé rekruty nebo akčně-taktická počítačová hra. A podotýkám, že na velice slušné úrovni!

Filipínští protivládní povstalci sestřelí americký vrtulník Eagle One. Přežije pouze pilotka Jenningsová a zpravodajec Pierce. Oba padnou do zajetí muslimských rebelů, vedených Abu Bakarem. V oblasti zrovna operuje komando mariňáků pod vedením poručíka Danielse, které dostane za úkol zajatce osvobodit. Tak se také stane, konec filmu.

Paradoxním problémem snímku je, že se tvůrcům podařilo dosáhnout jisté míry věrohodnosti (i pomocí dokumentární kamery á la Zachraňte vojína Ryana). Pohříchu při tom zapomněli (možná úmyslně) na atraktivnější dramatizaci bojových situací, takže ve filmu vlastně neprobíhá nic moc divácky zajímavého. Prostě jen sledujeme záběry schovaných vojáků, jak někam střílejí – většinou do křoví nebo prostě někam. Ani nevidíme bojující strany v jednom záběru, což přehlednosti a potažmo napětí už vůbec nepomáhá. Režisér prostě nedokázal inscenovat nápaditě a snaha po reálnosti je v tomto případě spíš na škodu. Na Cormanovu produkci je The Hunt for Eagle One samozřejmě vysoce nadprůměrný - bohužel o co menší pakárna, o to větší nuda...

V hlavních rolích se představí Theresa Randleová (Policajt v Beverly Hills 3, Spawn, Bad Boys I&II), Mark Decascos (Bratrstvo vlků – Hon na bestii) a v pár záběrech i Rutger Hauer jako gen. Frank Lewis.

rok: 2006
režie: Brian Clyde, hrají: Theresa Randleová, Mark Decascos, Rutger Hauer
imdb: www.imdb.com/title/tt0486597/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze