Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Nightmare at Noon

Čtvrtek, 16 únor, 2006 v 2:07. Autor ozzy666

Řecký režisér Nico Mastorakis patří k těm tvůrcům, kteří přes nepochybně vřelý zápal pro věc nedokázali svými výtvory zaujmout a prorazit mezi šťastnější bardy filmového konzumu. Do šedého průměru nájemných řemeslníků, co pro své producenty sekají rutinérské pakárny jak na běžícím pásu. Režiséry, co z prefabrikátů slepují to, co potom můžeme netečně - spolu s pytlíkem buráků - slupnout v televizi nebo na DVD. Přestože Mastorakis nedosáhl ani na tuto minimální metu, nedá se říci, že by - na rozdíl od zmíněných typů - postrádal chuť a elán. Už doma v Řecku si připsal na konto několik neúspěšných snímků, a po příchodu do USA v tomto trendu vytrvale pokračoval. Poslední film .com for Murder - s Nastassjou Kinski - natočil v roce 2002, ve svých 60 letech.

Je zajímavé, že jeho rukama prošli i herci, kteří by teoreticky neměli v jeho filmech co pohledávat. Ano, Nastassja Kinski nehrála vždy jen ve kvalitní kinematografii, ale Mastorakis je přece jen hodně silná káva. Nevím, zda jsou na tom daní herci tak špatně, nebo zda je šikovně vydírá, nebo je všechny najednou vytáhl z hořícího domu (který sám zapálil). Faktem zůstává, že se před jeho kamerou nezřídka mihnou tváře sice ne vyloženě slavné, avšak přinejmenším známé či povědomé. V případě Nightmare at Noon to byl prototyp postarších kladných hrdinů George Kennedy (šéf Leslieho Nielsena v Bláznivé střele, Frajer Luke, Letiště, Tucet špinavců) a prototyp záporných hrdinů středního věku Brion James (replikant z Blade Runnera, Dalších 48 hodin, Tango & Cash, Rudé horko).

Mastorakis vymyslel a napsal scénář o zapadlém městečku, kde se jedné noci objeví záhadná skupinka uniformovaných ozbrojenců v dodávkách. V jejich středu se pohybuje podivný chlapík - albín (Brion James), jenž za asistence své kohorty infikuje zdroj pitné vody ještě podivnější zelenou látkou. Druhý den ráno do městečka míří karavan obývaný právníkem rockových hvězd Kenem Griffithsem, jeho chotí Cheri, plus cestou vezmou na palubu ještě tvrďáckého stopaře Reillyho v nezbytné kožené bundě a zrcadlovkách. Po jejich příjezdu na místo dostanou události rychlý spád. Ukáže se, že kdokoli požije doušek vody, promění se v šílenou zelenou vraždící zombie. Naše trojice náhodných kolemjdoucích se spojí s místním šerifem (Georgem Kennedym) a jeho dcerou, aby společně zastavili běsnící zelené nebezpečí.

Nightmare at Noon není pochopitelně žádný oscarový zázrak, ale čiší z něj až salieriovské nasazení. Tím se Mastorakisovi daří odsunout nedostatek talentu z divákova zorného pole, a předvést pár hezky vymyšlených akčních scén. Přes minimalistický rozpočet se mu také podařilo do děje zakomponovat několik efektních výbuchů a hezkou honičku dvou vrtulníků mezi skalami. V každém případě jde o typické béčko, které seriozního fanouška pakáren nezklame. Vezmeme-li navíc v úvahu pořizovací náklady na DVD, které lze v Levných knihách koupit za směšných 29 Kč (pro jistotu ještě jednou slovy - dvacet devět korun), není naprosto co řešit!

Pozn.: Disk je bez české podpory (kdo ji u takového kousku potřebuje?), z bonusů obsahuje jen upoutávku, ale obraz a zvuk nejsou určitě na horší úrovni než humusácky zpracovaná dévédéčka českých filmů, která pravidelně vyhřezávají z útrob Bontonu za nekřesťanských 700 Kč.

rok: 1988
režie: Nico Mastorakis, hrají: Wings Hauser, Bo Hopkins, George Kennedy, Brion James, Kimberly Ross
imdb: www.imdb.com/title/tt0100261/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze