Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Fantomas & spol.

Pátek, 17 únor, 2006 v 22:54. Autor ozzy666

Společnost Intersonic oživila vzpomínky nejednoho pamětníka, když vydala na stříbrných kotoučích trilogii starých dobrých dobrodružství nepolapitelného padoucha Fantomase. Kdo by v té chvíli rád nazapomněl na dnešní multiplexy, v duchu se nevrátil do obecního biografu s rozvrzanými sedačkami a nostalgicky nezavzpomínal na marné snažení nešikovného inspektora Juvea, novináře Fandora a jeho snoubenky Heleny. Čtyřicet let uplynulo jako voda, a já přesto mohu s překvapením říci, že pověstný zub času neměl v případě tří filmů režiséra André Hunebella nejmenší šanci...

Ty, kteří znají Fantomase jen ze zmíněných komediálně laděných snímků patrně překvapí, že původní podstata legendárního zločince v masce byla zcela opačná než ta, jakou divákovi předkládá Hunebell. Fantomase stvořila dvojice spisovatelů Marcel Allain (1885 - 1970) a Pierre Souvestre (1874 - 1914) a jejich první sešitový román vyšel v roce 1911; po smrti Souvestra pokračoval Allain již sám. Originální romány líčí Fantomase jako brutálního, drsného a cynického vraha, který jen planě nevyhrožuje, ale skutečně (masově) zabíjí. Tedy žádný Arséne Lupin - lupič džentlmen. Ovšem stylizace Hunebellových filmů odpovídá polovině až konci 60. let, kdy letěly špionské filmy a seriály á la James Bond, resp. Mstitelé. Najdeme v nich tedy spoustu typických rekvizit žánru: neuvěřitelná technická udělátka, šílence, usilující o ovládnutí světa, submisivní krasavice. Ale tyto komedie nepředstavují jediné hrané adaptace románů Allaina a Suivestera - ty se pravidelně objevovují již od 20. let minulého století a zatím poslední je série čtyř televizních filmů z roku 1979 - jsou však určitě nejpopulárnější. Lví podíl na tom mají oba hlavní představitelé - Luis de Funés a Jean Marais.

První z nám známých komedií nese název Fantomas. Novinář Fandor v ní vymyslí a otiskne falešný nactiutrhačský rozhovor s Fantomasem, protože nevěří, že tento vůbec existuje. Aby ho ztrestal a znemožnil, spáchá Fantomas zločin v masce Fandora, a posléze i v přestrojení za komisaře Juvea. Novinář a policista se pak spojí, aby padoucha dopadli. Ve druhém dílu, Fantomas se zlobí, unese největší světové vědce, aby pro něj vyrobili mocnou zbraň pro ovládnutí světa - telepatický klíč. Juve s Fandorem jeho zámysl odhalí a jdou mu po krku. Trilogii uzavírá Fantomas kontra Scotland Yard, kde se zloduch rozhodne vybírat od nejbohatších lidí světa daň za právo na život. Boháči se sejdou ve Skotsku, aby dali hlavy dohromady a Fantomase zničili. Čtvrté pokračování se už nekonalo. Navzdory komerčnímu úspěchu a chuti štábu pokračovat dál, nebyl - jak řekl Jean Marais v jednom rozhvoru - ochoten pokračovat Luis de Funés.

Kvalita DVD je slušná, vezmeme-li v úvahu, že se jedná o čtyřicet let staré filmy. Obraz je velmi dobrý, přestože ne tak dobrý, jaký dokážou dostat ze svých archiválií třeba v BBC. O něco slabší je zvuk, jak originální francouzský, tak i o pár let mladší český dabing. Technické nedostatky však hravě vynahradí hlas Františka Filipovského a Miroslava Moravce.

Slabší je bohužel bonusová výbava disků. Intersonic zvolil jednovrstvý formát DVD-5, a tudíž na médiu najdeme vždy jen film (plus filmografii, pár obrázků a upoutávku). Z kapacitních důvodů by umístění dalších bonusů bylo na úkor technické kvality filmu. Formát o menší kapacitě zjevně Intersonicu umožnil snížit výrobní náklady a nabídnout titul za lidouvou cenu 200 Kč (někde k sehnání i za polovic). Nicméně při pohledu na výbavu francouzské edice, by se nejeden fanoušek jistě zatetelil blahem, protože ta obsahuje několik poměrně dlouhých dokumentů a další zajímavosti na DVD-ROM.

rok: 1964, 65 a 67
hrají: Jean Marais, Luis de Funés
internet: www.fantomas-lives.com
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze