Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Pocta pro Juggery (The Salute of the Jugger)

Pondělí, 20 únor, 2006 v 23:46. Autor ozzy666

Holanďan Rutger Hauer si zahrál v několika slušných filmech, ale i v pěkných pakárnách (těch bylo přecejen víc). Slavná je jeho role replikanta ze Scottova Blade Runnera nebo rytíře Navarra z Jestřábí ženy. V Poctě pro Juggery se setkal s herečkou s podobným osudem, Joan Chenovou. Tuto původem čínskou herečku jsme mohli vidět v Lynchově seriálu Twin Peaks, ale třeba i v Judge Dreddovi.

Pocta pro Juggery je celkem typický postapokalyptický akčně laděný snímek z konce 80. let. Lidé už dávno zapomněli na civilizaci, ale udrželi si svou vášeň pro hry. A drsná doba přináší i drsné kratochvíle. Nejpopulárnějším sportem je totiž to, co provozují hráči, zvaní Juggeři. Dvě skupinky primitivně obrněných a ozbrojených mužů i žen do sebe řežou s cílem napíchnout psí lebku na dřevěný kolík, umístěný na území soupeře. Taktika spočívá v tom, že čtyři ranaři s upravenými tyčemi a řetězy se snaží udělat místo pro tzv. quicka, rychlého a mrštného hráče, aby tento mohl prokličkovat s lebkou až k cíli.

Lídrem takových Juggerů je i Sallow (Hauer). Bývalý ligový hráč, jenž se svou zjizvenou partičkou putuje zaprášenou špinavou krajinou od osady k osadě, a zápasy s místními si vydělává na živobytí. (Např. jeden z nich tahá celý film na zádech almaru.) Když se jim zraní jejich quick, přidá se k nim ambiciózní Kidda (Chenová) a hned začne tlačit na Sallowa, aby se vydali do města a probojovali se do ligy... do lepší části civilizace.

Film napsal a natočil scénárista David Webb Peoples, jenž se podílel např. na Blade Runnerovi, Jestřábí ženě, Liviathanu, Nesmiřitelných či Dvanácti opicích. Má nízký rozpočet, ale režisér tuto skutečnost dokázal využít a dodat snímku velice syrový nádech. Není příliš dějový (spíš vůbec), dialogy mezi jednotlivými zápasy jsou sestaveny z obligátních klišé. Zápasy jsou však poměrně hezky natočeny (hlavně ten poslední), i když je z počátku dost obtížné od sebe hráče jednotlivých stran rozeznat. A také Joan Chenová, která má tak 40 kilo i s postelí, nepůsobí při rozdávání ran moc věrohodně. Pocta pro Juggery je typickým produktem své doby. Má dobrou atmosféru, jednoduchý a přímočarý děj, a je až romanticky dobrodružná (od slova romantismus, ne romance). Taková milá pakárna za 2 pakáry.

rok: 1989
režie: David Webb Peoples, hrají: Rutger Hauer, Joan Chenová, Delroy Lindo
imdb: www.imdb.com/title/tt0094764/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze