Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Mystery Science Theater 3000

Čtvrtek, 23 únor, 2006 v 1:55. Autor ozzy666

Pokud kdy existoval pořad, ke kterému Filmové pakárny vzhlížejí s respektem jako ke staršímu protřelejšímu sourozenci, pak je to právě Mystery Science Theater 3000. Diváci v USA měli v letech 1988–1999 to štěstí, že se jeho prostřednictvím dostali k tomu bezpečně "nejhoršímu ze světové kinematografie a televizní tvorby". Něco, k čemu se náš web může jen po kolenou přibližovat, aniž by toho kdy dosáhl...

Mystery Science Theater 3000 (zkráceně MST3K) byl seriál, nebo možná spíš komponovaný pořad pro milovníky pokleslé zábavy, jenž dosáhl vpravdě kultovního statutu. Základní idea se odvíjela od toho, že někdy v blízké budoucnosti podnikli dva šílení vědci velmi zvrácený experiment. Na izolované vesmírné stanici Satelite of Love vysadili prostého chlapíka jménem Joel (hráli ho postupně autoři pořadu Joel Hodgson a Mike Nelson), a aby se na obježné dráze nenudil, nechali ho sledovat spoustu dementních filmů. Skutečným cílem však bylo najít smrtící pakárnu, kterou jejich pokusný objekt prostě neustojí. Pak ovšem nastane čas zkázy, protože budou mít v ruce mocnou zbraň pro ovládnutí lidstva.

Joel, resp. Mike sleduje filmy spolu se svými dvěma roboty (jejich siluety vidíme u dolního okraje obrazovky), a všichni tři dění na plátně všelijak vtipně komentují – podobně, jako Beavis a Butt-head. Dohromady bylo odvysíláno 198 epizod (tj. filmů) a celkem logicky ne vždy jsou jejich hlášky vyloženě k popukání. Když ovšem mají den, padají z nich docela slušné perly. Filmy nejsou promítány kontinuálně, ale jsou přerušovány přestávkami pro reklamu a různými scénkami v podání zmíněných vědců a dalších bizarních postav. Ovšem, upřímně řečeno, zde mě jejich poněkud varietní humor většinou míjí.

Nedělám si iluze, že by se seriál odvážila odvysílat kterákoli naše televize, ale zájemcům mohu doporučit jeden z osmi dosud vydaných DVD box-setů nebo... ehm... P2P.

rok: 1988 – 1999
hrají: Joel Hodgson, Michael J. Nelson
imdb: www.imdb.com/title/tt0094517/
web: MST3K Reference Guide, MST3K Picture Archive

Rubrika Recenze