Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Captain Kronos: Vampire Hunter

Středa, 29 březen, 2006 v 1:20. Autor ozzy666

Dnes je to poprvé, co si konečně můžeme představit jednoho zástupce z nekonečné řady produkčních počinů legendární společnosti Hammer Film. Společnosti, jejíž jméno se stalo pojmem, nomen omen pro laciný horor. Úspěchy slavila v 50.–70. letech nejen v rodné Británii, ale díky distribuční smlouvě s Warner Bros. i za oceánem. Navzdory omezenému rozpočtu, se ve svých filmech mohla opřít o talent evropských tvůrců, a tak jejími studii prošla řada slavných jmen. Především to byl Christopher Lee (Dracula), ale třeba i naše Olga Schoberová (The Vengeance of She). Pod křídly Hammeru vznikl samozřejmě bezpočet pakáren, ale současně i mnoho velmi dobrých titulů. Jedním z nich je i Captain Kronos: Vampire Hunter.

Děj se odehrává v 18. století a vypráví o bývalém vojákovi (titulní roli ztvárnil Němec Horst Janson), jenž putuje po anglickém venkově a zabíjí upíry. Má k tomu svůj důvod, své nezbytné trauma. (Pokud se autor komiksové postavy Blade někde inspiroval, pak nepochybně zde.) Na křížové výpravě doprovází zádumčivého kapitána jeho přítel – hrbáč, profesor Hieronymos Grost, který Kronosovu snažení poskytuje nezbytné "vědecké" zázemí, a cestou ještě osvobodí z klády krasavici Carlu. Jedné noci dorazí naše trojice do vsi, kde za nevysvětlitelných okolností zmizelo na blatech několik místních mladých dívek. Když je později našli, byly mrtvé a nepřirozeně sešlé věkem. Kronos ví, že nastal čas naostřit pár kolíků a přebrousit šavli...

Příběh není příliš komplikovaný, ale má velmi dobrou atmosféru. Režisér a scénárista Brian Clemens nikam zbrkle nepospíchá a dává divákovi dost času na to, aby vše náležitě vstřebal. K tomu rovněž přispívají dobře zvolené autentické (tedy nestudiové) exteriéry a interiéry. Dialogy nejsou jako od Shakespeara, ale plně vyhovují očekávání... prostě přesně tohle chcete od postav v upírském filmu slyšet. Akční scény odpovídají pokročilému věku snímku, ale neurazí. Ovšem za jednu z nich, kdy Kronos s kamennou tváří čelí v hospodě trojici hrdlořezů, by se nemusel stydět ani Sergio Leone. Atmosféra je hustá, že by se dala krájet.

Z hereckého obsazení potěší účast Caroline Munro (Carla), kterou si budou ti dříve narození pamatovat z výpravné dobrodružné pohádky Zlatá Sindibádova cesta (1974). Upřímně řečeno mě nenapadá, co bych filmu vytknul, takže tentokrát to bude zase jednou bez pakárů.

rok: 1974
režie: Brian Clemens, hrají: Horst Janson, John Cater, Caroline Munro (Špion, který mě miloval, Zlatá Sindibádova cesta)
imdb: www.imdb.com/title/tt0071276/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze