Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Ochránce (The Defender)

Sobota, 08 duben, 2006 v 18:50. Autor ozzy666

Osmačtyřicetiletý Švéd Dolph Lundgren nepatří k hereckým osobnostem, na něž byste mohli lákat diváky do kina. Dokonce ani DVD s jeho jménem není zárukou, že daný titul nezůstane ležet v regálu bez povšimnutí. Naproti tomu u velmi levných (časopisových) titulů, kde zpravidla vládne absolutní brak, je jistým příslibem ne zcela zbytečně vyhozených 150 korun. Tak tomu teoreticky mohlo být i v případě filmu Ochránce, vydaného společností Vapet v populární edici dévédéček za hubičku.

Protože jsem loni viděl poslední Lundgrenův autorský počin The Mechanik a překvapil mě natolik, že jej ještě dnes považuji za jeden z nejlepších filmů, které se mi během posledního roku dostaly do ruky (ne, to vážně není překlep), dělal jsem si oprávněné naděje i stran Ochránce. Oba snímky sám režíroval a současně se ujal i titulní role. Možná, že roční rozdíl mezi nimi pomohl Lundgrenovi vyzrát, zdokonalit se nebo to byla prostě jen úžasná náhoda, ale Ochránce je oproti Mechanikovi jen slabý a hodně mátožný pokus o akční thriller.

Děj vypráví o bodyguardovi Lance Rockfordovi, který se svým týmem dostane za úkol chránit šéfovou Národní bezpečnostní agentury Jonesovou při tajné schůzce v Rumunsku. (Ano, opět se natáčelo v pro producenty B-filmů stále populárnějším Rumunsku.) Nikdo však neví, s kým se má Jonesová ve vyklizeném hotelu na okraji Bukurešti vlastně setkat. Během jednání za doslova zavřenými dveřmi dojde k útoku neznámých ozbrojenců na hotel. Lance a jeho parta musejí čelit přesile, aby ubránili Jonesovou a jejího tajemného hosta, a vyvést je bezpečně z obklíčení. Mezitím dojde k vybarvení některých zúčastněných postav a několika dějovým zvratům. Ukáže se, že ve hře je i život prezidenta Spojených států (hraje ho nevýrazný Jerry Springer). Nakonec však šťastně zavlaje americká vlajka přes celou obrazovku, aby připomněla, kudy vede cesta z každé šlamastyky.

Z toho, co se odvíjí na obrazovce, lze celkem snadno vytušit Lundgrenův režijní záměr, ale je na první pohled zřejmé, že byl tehdy ještě nad jeho síly. Vyprávění do děje příliš nevtáhne a ani nepůsobí jako příslib, že se v dohledné době odehraje něco zajímavého. Ani příznačný klid před bouří, než se strhne útok na hotel, potažmo drama obležených lidí uvnitř, nejsou dobře ztvárněny. Nevyzařuje z nich napjaté očekávání, netrpělivost ani sklíčená nervozita. Zcela chybějí emoce, odpovídající situaci. Přestřelky nejsou natočeny příliš nápaditě, a vzhledem k tomu, že jich není málo a jsou si dost podobné, půjdou vám opakující se monotónní rány z pistolí brzy na nervy. Suchému vyznění napomáhá i to, že se děj odehrává pouze v jedné prázdné rozlehlé a velmi nudné budově a v jejím okolí. Herci jsou nevýrazní a tudíž vše, co se kolem nich děje, nevyvolá žádnou empatii. Motto, že pěšáci, kteří ve velké politické hře umírají, aby svět zůstal stabilní, prostě nefunguje a chybí mu i pověstný béčkový patos.

Přes velmi lacinou produkci chtěl Lundgren patrně něco málo víc, než diváka jen nenáročně pobavit... a to mu příliš nevyšlo. Jak jsem zmínil v úvodu, jeho další film Mechanik je z úplně jiného těsta. Proto se v případě Ochránce nemohu zbavit dojmu, že DVD, které držím v ruce, je zhruba o 150 Kč dražší, než bych si představoval.

Film vyšel na jednovrstvém DVD5 bez regionové restrikce a protikopírovací ochrany (pirátit DVD za 150 Kč by byla vážně zvrhlost). Zvuk (anglický a český DD 5.1) a obraz jsou průměrné, k dispozici máme české titulky, z bonusů jsou obsaženy česká upoutávka, "fotogalerie" (vytípané obrázky z filmu) a reklama na Van Damma.

rok: 2004
režie: Dolph Lundgren, hrají: Dolph Lundgren, Jerry Springer
imdb: www.imdb.com/title/tt0402127/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze