Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Maniac Cop

Pátek, 14 duben, 2006 v 1:56. Autor ozzy666

Starší horor Maniac Cop je dostatečně profláknutý na to, abych ho na Pakárnách ignoroval, ale protože jsem ho nedávno shodou okolností viděl, možná ještě existuje někdo, komu rozšířím obzory nebo osvěžím zaprášenou paměť. Začněme tím, že se v něm představil třicetiletý Bruce Campbell a že popularita snímku si v průběhu pěti let vyžádala dvě další pokračování.

V nočních ulicích New Yorku dojde k sérii brutálních vražd, přičemž náhodní svědci vraha posléze svorně popisují jako ohromného chlápka v policejní uniformě. Pro radnici je to nepříjemná situace, a tak tlačí na velitele policie, aby urychleně našel pachatele. Důvodné podezření padne na pochůzkáře Jacka Forresta (Campbell). Detektiv Frank McRae (Tom Atkins) se však nechce spokojit s jednoduchými a účelovými závěry svých nadřízených a navíc má neblahé tušení, že šílenec není z tohoto světa.

Film není zdaleka tak prostoduchý, jak by se z jeho brakového názvu mohlo zdát. Je na něm sice vidět, že už je "v letech", ale to nemusí být nutně na škodu. Má pozvolný a téměř detektivní příběh a scénárista Larry Cohen (Telefonní budka) se navíc snažil o ne úplně mělké postavy. To stojí v kontrastu s obdobnými filmy z dnešní doby, kde je vše zjednodušeno až na kostní dřeň. Inscenování vražd je však až okázale nevěrohodné - maniak se vleče pomalu jak Michael Myers z Halloweenu, ale přesto zázračně všechny dostihne a podřízne jim hrdlo, zlomí páteř nebo nesmyslně pobíhající oběť utopí v betonu. I motivace policajta je pochybná a výběr cílů divný. Chápu, že se vymkl kontrole, ale přesto bych zde čekal nepatrně víc logiky.

Herecky nenáročný film drží pohromadě kromě Bruce Campbella i veteráni Tom Atkins (Mlha, Útěk z New Yorku, Smrtonosná zbraň) a Richard "John Shaft" Roundtree (Painkiller Jane). Roberta Z'Dara v titulní roli Matta Cordella jsem poprvé viděl ve scifi hororu Soultaker a myslel jsem, že má na obličeji masku... neměl (při vší úctě). Drobné kameo (televizního reportéra) si zde zahrál režisér Sam Raimi.

Maniac Cop není na dnešní dobu ani moc naturalistický, vynikne samotná existence příběhu a docela zdařilá atmosféra. Kinematograficky asi neoslní ani v rámci žánru, ale určitě se nikomu nic nestane, když se na film z čistě encyklopedických důvodů podívá... nicméně i s přihlédnutím ke své zálibě v pakárnách, bych se klonil spíš k názoru, že Maniac Cop je blbost.

rok: 1988
režie: William Lustig, hrají: Bruce Campbell, Tom Atkins (Mlha, Útěk z New Yorku, Smrtonosná zbraň), Richard Roundtree (Painkiller Jane, původní Shaft), Robert Z'Dar (Tango & Cash, Soultaker)
imdb: www.imdb.com/title/tt0095583/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze