Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Odstřelovač (Sniper)

Středa, 26 duben, 2006 v 3:00. Autor ozzy666

Sniper je atraktivní profese. Zvlášť pro malé kluky a pro modroknížkáře s militantními sklony, kteří mají utkvělou představu, že služba u vojenských jednotek s sebou přináší i zajímavější činnosti, než je pucování "nejhorších záchodů ve Skotsku" a salutování nedovzdělaným nadřízeným. Akční film s Tomem Berengerem jim pak dá uspokojující pocit, že vědí, jak vypadá běžný den vojenského odstrostřelce.

V Panamské džungli se má sejít velitel místních kontras se svým chlebodárcem – zámožným drogovým baronem. Oba jsou trnem v oku americké vládě, která chce setkání využít k jejich likvidaci. Vyšle proto do Střední Ameriky nesourodou dvojici sniperů – Becketta (Berenger) a Millera (Billy Zane). Beckett je starý zkušený veterán oddaný věci a rozhodnutý splnit úkol za každou cenu. Jen mu poměrně často umírají parťáci, takže je obdařen nezbytným traumatem. Miller je naproti tomu spíš kravaťácký typ, v terénu se pohybovat neumí, a přestože je rovněž vynikající střelec, dosud nikdy nestřílel na živý cíl. Pro splnění úkolu bude muset překonat svou pohodlnost a naučit se snášet zkušenějšího a tvrdšího Becketta. No, a hlavně přežít... v patách je jim totiž (kde se vzal, tu se vzal?) záhadný plíživý střelec v kápi.

Film je stylově čistý, dobrodružný a v dobrém slova smyslu obdařený těmi správnými klišé. Nese se ve vážném tónu a přináší i dostatek krve na to, abychom mohli mít o své hrdiny strach. Nenajdete v něm scénu nebo dialog, který byste neočekávali nebo by vás překvapil. V tomhle případě to nijak zvlášť nevadí, na druhé straně se tím do značné míry omezuje potenciální zábavnost snímku. Sniper není béčkovsky jednoduchý, ale také ani trochu objevný. Má vše, co má mít, ale nic navíc. Prostě suchý žánr bez experimentů.

Slušně odvedené filmařské řemeslo, za něž se nemusí peruánský režisér Luis Llosa (Specialista, Anakonda) stydět. Pro Berrengera nastartoval tento snímek vcelku povedenou sérii dvou dalších hereckých příležitostí. Téměř 10 let poté bylo natočeno pokračování Sniper 2 a za další dva roky Sniper 3. O nich však až někdy příště...

rok: 1993
režie: Luis Llosa, hrají: Tom Berenger (Četa, Training Day), Billy Zane (Varování, Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon, Fantom, Titanic, BloodRayne)
imdb: www.imdb.com/title/tt0108171/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze