Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Space Truckers

Sobota, 29 duben, 2006 v 2:13. Autor ozzy666

Přiznávám, že nemám přesný přehled o tom, kolik vyznavačů country-music je mezi fanoušky sci-fi. Tvůrci filmu Space Truckers měli asi lepší čísla, takže se odvážili natočit film o férových chlapech ve vesmírných kamionech, a vrazit do něj nezanedbatelnou sumu peněz. Výsledek je přinejmenším zajímavý ze dvou důvodů – jednak, že něco podobně bizarního existuje a jednak, že není tak hrozný, jak na první pohled vypadá.

Pro mě bylo nejpodstatnější překousnout všechny ty širáky, kšiltovky, kostkované košile, péřové vesty, kovbojské boty, bendža a housle. (Bez urážky – neznám humusovější módu.) Pak už to šlo, protože postupem času těchto hillbilly propriet nápadně ubylo... anebo jsem si zvykl.

Děj se odehrává ve vesmíru a točí se kolem třech přátel. Prvním je starý kamioňácký chřestýš John Canyon (Dennis Hopper) – nezávislý dopravce, kterého si najímá lakomý kojot Keller z Inter Porku na ty nejtěžší fušky (v tomhle případě převoz prostorově skladnějších hranatých prasat). Po pěstní roztržce stran honoráře však John přijde o novou zakázku, a tak využije nabídky slizkého úhoře Mr. Zestyho na transport kontejnerů s neznámým obsahem. Místo určení – Země. Odtud také pochází Johnova mladá přítelkyně Cindy (Debi Mazar) – chudá servírka ze zájezdního hostince, která k němu naskočí do kabiny, aby se zadarmo svezla domů. Na palubu se vetře i mladý floutek Mike Pucci (Stephen Dorff). Ani jeden z našich hrdinů nemá ponětí o tom, jak nebezpečný náklad vlastně vezou. Na rozdíl od diváka totiž neviděli úvodní scénu, kde bojový robot vymlátí sám celou ozbrojenou základnu. Pár tisíc takových robotů si nechává mocichtivý Mr. Saggs, boss zlé nadnárodní společnosti, poslat na Zemi, aby ji mohl ovládnout. Kam se ovšem hrabe armáda nepřemožitelných robotů na naše tři rozpustilé kamarády...?

O Space Truckers se nedá říct – ačkoli by to mohlo svádět – že jsou primárně parodií. Režisér Stuart Gordon natočil spíš dobrodružnou, místy drsnější komedii (komicky rozpůlená těla, legračně laserem uřezané končetiny, srandovně prostřelené hlavy). Rozpočet nebyl malý a na filmu je to zřetelně vidět, takže se ani náhodou nedá označit za béčko (někdy si vysvětlíme, co to slovo znamená, protože se s ním obecně zachází značně volně, což mě dráždí). Space Truckers jsou taková nenáročná hříčka za velké peníze. Problémem je ovšem scénář. Překvapivě ne na úrovni dialogů, ale spíš na úrovni příběhové. První třetina je celkem slibná, ale dál už tvůrci nevymysleli nic zvlášť zajímavého. Závěr je dokonce tak nevýrazný, že by ho člověk mohl při troše nepozornosti propást jako nedůležitou epizodku. Myslím, že 3 pakáry budou odpovídat tomu, že film není moc vtipný, jen průměrně zábavný, ale jinak samozřejmě dobře zahraný a vizuálně povedený... nebo řekněme neošizený.

rok: 1996
režie: Stuart Gordon (Dagon, Re-Animator), hrají: Dennis Hopper, Stephen Dorff (Blade), Debi Mazar
imdb: www.imdb.com/title/tt0120199/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze