Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Wesley Snipes

Čtvrtek, 04 květen, 2006 v 1:13. Autor ozzy666

Představitel nemilosrdného upírobijce Blada nebyl vždy jen akční ikonou pevně zakotvenou v odpočinkovém žánru rozsápaných těl a useknutých hlav. Během své úspěšné kariéry totiž prošel dlouhou řadou rozmanitých – vážných, romantických i komediálních – rolí, a pro svůj široký výrazový rejstřík je považován za jednoho z nejvšestrannějších herců Hollywoodu.

Wesley Snipes se narodil 31. 7. 1962 v Orlandu na Floridě. Už jako dítě inklinoval k herectví, a tak když se rodina přestěhovala do Jižního Bronxu, začal v New Yorku navštěvovat střední uměleckou školu. K jeho nevoli ho ovšem čekalo další stěhování – zpátky do Orlanda –, kde dochodil střední školu. Tam se také dal dohromady s partičkou kamarádů, s nimiž utvořil potulné loutkoherecké sdružení Struttin' Steet Stuff. Naštěstí nezůstalo jen u pimprlat a osmnáctiletý Wesley se opět vrací do New Yorku, aby se přihlásil na uměleckou vysokou školu SUNY/Purchase. Během studia herectví se dále zdokonaluje účinkováním v divadlech na Broadwayi.

Po absolvování školy v roce 1985 prošel úspěšně konkurzem na jednu z menších rolí v komedii s Goldie Hawnovou, Trenérka. Po ní následoval opět snímek ze sportovního prostředí, Streets of Gold, kde si ho všiml i proslulý režisér Spike Lee. V roce 1987 měl Snipes možnost vyzkoušet si práci pod taktovkou Martina Scorseseho, který jej obsadil do tehdy přelomového videoklipu Michaela Jacksona, Bad. Pak přišla další sportovní komedie, První liga (1989). Na jejím úspěchu se svezli nejen jeho kolegové Tom Berenger, Charlie Sheen a Rene Russo, ale i Wesley Snipes. Poté, co kvůli účinkování v První lize odmítl nabídku na menší roli v dramatu Jednej správně, dostal od Spika Leeho ještě jednu, resp. dvě možnosti. Obě přijal. Po boku Denzela Wahingtona tak mohl předvést své kvality v muzikantském snímku Mo' Better Blues (1990), a rok poté se se ctí zhostit hlavní úlohy v Horečce džungle. Současně zvládl sehrát zápornou roli v Říši drog, v příběhu drogového krále a policajta (Ice-T), který se ho snaží zastavit.

Rok 1992 nadělil Wesley Snipesovi komedii Bílí muži neumějí skákat, kde mu byl partnerem Woody Harrelson. Ještě tentýž rok se konečně objevil i ve filmu s větším rozpočtem. To bylo známé Přepadení ve vzduchu, kde hrál bývalého policistu, likvidujícího teroristy na palubě dopravního letadla. Ani jeho další tvorba není našim divákům neznámá. Detektivní thriller z pera autora Jurského parku Michaela Crichtona, Vycházející slunce, se odehrává v prostředí japonských obchodních kruhů v USA, a Snipes se zde setkal s veličinami kalibru Seana Conneryho a Harvey Keitela. Demolition Man (1993) je naproti tomu sci–fi z budoucnosti, kde neexistuje násilí, sex, drogy a rock'n'roll, a kde se společnost musí vypořádat s rozmraženým padouchem z minulosti. Mezi sportovními parašutisty se odehrává Zona dopadu Johna Badhama. Ve Vlaku plném peněz se opět sešel s Woody Harrelsonem, aby publiku ukázal, jak má vypadat řádně nadupaná adrenalinová detektivka. V thrilleru Fanatik okusil spolupráci s nekorunovaným králem akce Tony Scottem a Robertem De Nirem. Rok 1997 mu přinesl další z nekonečné řady detektivek – Vraždu v bílém domě –, ale i zde si dokázal udržet svou solidní úroveň. Jako snahu vyhnout se "policajtské" škatulce lze chápat účast na komorním snímku Láska na jednu noc Angličana Mika Figgise, kde mohl po boku Nastassiji Kinské opět uplatnit svůj široký herecký rejstřík. V roce 1998 už byl však zpátky v akci a prchal před buldočím pronásledovatelem Tommy Lee Jonesem v pokračování Uprchlíka s názvem Šerifové.

Ještě tentýž rok však přistála v kinech bomba, které měla kariéru Wesley Snipese katapultovat ke 150milionové hranici celosvětových tržeb. Přišel komiksový Blade! Chlápek v dlouhém koženém kabátu a tmavých brýlích, co napotkání stíná upírům hlavy. Úspěch filmu si vynutil hned dvě pokračování: nejprve Blade II (2002), jež se zčásti natáčelo v Praze, a nejnověji pak Blade: Trinity (2004).

Wesley Snipes nezůstává jen u hereckého řemesla a rozšiřuje své aktivity na další aspekty filmové tvorby. Založil vlastní produkční společnost Amen Ra Films, která se může pochlubit třeba hyperakčním snímkem Big Hit (1998) s Markem Wahlbergem.

Škoda, že se v posledních letech zpronevěřuje svému talentu a natáčí na Balkáně vesměs přihlouplé pakárny (Nukleární cíl). Ani nevím, jestli mám mít radost z toho, že se s ním zřejmě budeme na našem serveru setkávat stále častěji.

Rubrika Biografie