Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Trávníkář (The Lawnmower Man)

Čtvrtek, 04 květen, 2006 v 23:47. Autor ozzy666

Trávníkář patří k jedněm z prvních filmů, kde se výrazněji uplatnila počítačová grafika. Samozřejmě, že Tron nebo Poslední hvězdný bojovník zde byly několik let předtím, ale v Trávníkáři se naplno projevila suverenita, s jakou digitální technologie posléze ovládly trikové pole. Film asi není třeba dlouze představovat – přestože běžel v kinech před více než 10 lety, pravidelně se objevuje na obrazovkách našich televizí. Nyní jej brněnská společnost MIDO film vydává v edici levných DVD ve dvojdiskovém balení, spolu s o 4 roky mladším Trávníkářem 2.

První díl vznikl podle stejnojmenné povídky Stephena Kinga ze sbírky Noční směna (u nás vydal Mustang, 1996). Předloha se ovšem od výsledku podstatně lišila, a tak King nechal své jméno z titulků a plakátů odstranit. (Pokud si dobře vzpomínám, u nás, v dobách divokého kapitalismu, distributor Kingovo jméno na plakátech bez uzardění ponechal.) Děj pojednává o dr. Lawrence Angelovi (Pierce Brosnan), který experimentuje se zvyšováním inteligence prostřednictvím speciálních drog a zařízení virtuální reality. Pokusy probíhají na šimpanzích. Zvířata sice dosahují vysoké inteligence, ale současně se u nich projevuje nadměrná agresivita. Výzkum je proto pozastaven. Vědec tedy pokračuje dál na vlastní pěst. Použije jinou drogu, přeprogramuje software a k dalším pokusům už použije člověka – "prostého selského sekáčka trávy" Joba. Po nějaké době se Jobovi skutečně zvýší inteligence, ale současně získá schopnosti telepatie a telekineze. O mladíka začne mít zájem vláda, a tak se dr. Angelo může vrátit do své původní laboratoře. Neví ovšem, že za jeho zády bylo přeprogramováno zařízení virtuální reality a změněna droga tak, aby sledovaný objekt byl nejen vysoce inteligentní, ale opět i extrémně agresivní.

Trávníkář není příliš strhující podívaná, volně plyne a cestou nevybočuje z průměru. Vyprávění je poměrně schematické a je pravděpodobné, že se na něm podepsalo cca 35 (!) vystřižených minut, které můžete vidět pouze v režisérském sestřihu (některé z nich najdete v bonusech). Poněkud nevěrohodná je proměna prosťáčka v génia, protože hrdina jako debílek prostě nevypadá. Sice je rozcuchaný, má pootevřená ústa a padá mu kšanda, ale je to stejně tak povrchní, jako když z někoho uděláme inteligenta tím, že mu nasadíme brýle. Film podpírá především Pierce Brosnan, počítačová grafika už dnes nezaujme tak, jako kdysi.

A nyní pár slov k DVD: Za 150 Kč si člověk nemůže příliš stěžovat, zvlášť když za tuto cenu dostane dva filmy. Nicméně, stran zpracování disku je rozhodně dobré vědět pár maličkostí: Obraz je přijatelný, české dialogy jsou zřetelné (DD 5.1), bohužel originální anglická stopa (DD 2.0) zní jak z telefonu a české titulky jsou tak titěrné, že se nedají číst (navíc nenabíhají a nemizejí skokem, ale jako fade-in/out). V titulcích také není přeložen úvodní text. Překlad je patrně starý, původní, se všemi faktickými chybami ("virtuální realita" = "pravá skutečnost"?!?) a s doslovným fonetickým přepisem vlastních jmen. Chvíli mi trvalo, než jsem připustil, že slova, jako Karolajn, Džob, Pítr nebo Džejk, neexistují jen v mé přepracované mysli.

Bonusová část disku není vzhledem k ceně špatná. Obsahuje již zmíněný výběr nepoužitých scén o celkové délce zhruba 25 min., 5minutový sestřih rozhovorů a záběrů z natáčení (bez titulků a s rozjetým zvukem) a konečně 2minutové porovnání digitálních triků s kresleným scénářem. DVD je dvouvrstvé.

Na Trávníkáře 2 se podíváme příště.

rok: 1992
režie: Brett Leonard (Virtuosity, Man-Thing), hrají: Pierce Brosnan (James Bond), Jeff Fahey (Manticore, Crimson Force)
imdb: www.imdb.com/title/tt0104692/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze