Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru (Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace)

Pondělí, 08 květen, 2006 v 21:22. Autor ozzy666

Jak jsem se zmínil v samostatné recenzi Trávníkáře, společnost MIDO doplnila tento snímek z levné kolekce DVD za 150 Kč ještě druhým diskem zdarma. Jsem vážně rád, že byl zdarma. Kdybych za něj byl zaplatil extra, asi bych pak musel místo jednoho Neurolu spolknout dva.

Trávníkář 2: Odvrácená strana vesmíru přišel čtyři roky po prvním filmu. Za tuto relativně krátkou dobu se výkon hardwaru znásobil a software vyspěl. Lepší technické parametry se odrazily na vizuálním provedení, ale i tentokrát se ukázalo, že technologie není samospásná a že jí musí podpořit kvalitní řemeslo. Zatímco první díl nahlížel téma poměrně seriozně a snažil se o jistou hloubku, dvojka se vydala cestou průzračné, a po všech stránkách dětské jednoduchosti.

Nový příběh (rádoby) navazuje na předchozí. Zlá korporace vykope ze sutin rozbořeného domu polomrtvého trávníkáře Joba a usoudí, že by se jim mohla jeho nevšední genialita hodit. Hamižný šéf společnosti totiž potřebuje dokončit superčip, jehož prostřednictvím lze vytvořit všeobjímající celosvětovou virtuální realitu. Obvod pro něj původně navrhl dr. Benjamin Trace, ale ten - když zjistil, jaké zlo může jeho vynález napáchat - odmítl na projektu dál pokrčovat. Jobe se ochotně pustí do práce, ovšem o jeho věrolomné motivaci není pochyb. Osud planety tedy leží na provinilém dr. Traceovi a partě bezprizorních dětí - hackerů.

Asi nepřekvapí, že film je sestaven prakticky výhradně klišé. To by v zásadě nevadilo, ale děj je až příliš průhledný, naivní, prostinký a především nedokáže v divákovi vyvolat jakoukoli empatii s hrdiny. Nemá jiskru ani šťávu. Jen sedíte a nezúčastněně čekáte na konec. Nezabere ani roztomilý pes, který umí měnit datové disky v počítači. Nemluvě o opuštěných, v obličeji uměle umouněných chudých dětech, žijících ve vyřazeném vagonu metra, obklopených drahými computery a jezdících na kolečkových bruslích. Elementární věrohodnost, ani logika jednání postav neexistují. Herci nemají co hrát, a i jinak dobrý Matt Frewer (Max Headroom ze stejnojmenného kultovního seriálu) v roli Joba působí nepatřičně kýčovitě. Kdo se nemá za co stydět, je skladatel Robert Folk (Policejní akademie), jehož hudba je o dvě třídy výš, než to, co vidíme na obrazovce (jen nechápu, proč končí v polovině závěrečných titulků).

Co se týče technické kvality DVD, originální zvuk (DD 2.0) je rozhodně lepší než v jedničce, český dabing je co do kvality standardní (DD 5.1). Obraz bohužel dostaneme v ořezu 4:3, což je u filmu, jenž byl původně natočen v enormně širokoúhlém formátu 2,35:1, poměrně nepříjemné. Rovněž je nepříjemné, že titul není vybaven českými titulky. Z bonusů zde nalezneme toliko trailer. DVD je jednovrstvé.

rok: 1996
režie: Farhad Mann, hrají: Matt Frewer (Max Headroom, Uneseni), Patrick Bergin (Vysoká hra patriotů, Noci s nepřítelem), Austin O'Brien (Poslední akční hrdina)
imdb: www.imdb.com/title/tt0116839/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze