Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Sniper 2

Čtvrtek, 11 květen, 2006 v 2:02. Autor ozzy666

Někdy mám dojem, že se Pakárny stávají serverem, zaměřeným na filmy, odehrávající se ve Východní Evropě. Aktuálně mám v plánu uveřejnit recenze na posledního Van Damma a nejnovějšího Wesley Snipese – a hádejte, kde byly oba natočeny? Odpověď je nasnadě, takže si ji čistě formálně necháme na jindy. Dnes se podíváme na pokračování Berengerova Odstřelovače, které vzniklo o jedenáct let později v Maďarsku.

Penzionovaný a zmrzačený sniper Thomas Beckett (Berenger) se nechá najímat jako průvodce a instruktor civilistů – byznysmenů při lovu divoké zvěře. Živobytí ho nebaví, a tak s hořkostí vzpomíná na zašlou slávu u vojenských jednotek. Jednoho dne za ním přijde jeho bývalý nadřízený a nabídne mu účast na tajné akci v zahraničí. Starému mariňákovi neujde, že na tuto ilegální operaci potřebuje vláda zkušeného, ale především postradatelného pěšáka. Beckett přesto výzvu přijímá. Jako parťáka mu přidělí k smrti odsouzeného střelce Colea, který má při úspěšném splnění úkolu šanci získat svobodu. Úkol spočívá v proniknutí na území Jugoslávie (aspoň tak jsem to pochopil) a v odstranění srbského generála, zodpovědného za genocidu muslimů. Jako vždy, nic neproběhne úplně hladce, věci se zkomplikují, ale dost možná, že i tak to nejvyšší kruhy USA plánovaly...

Sniper 2 vůbec není špatný film. Je měně předvídatelný než jeho předchůdce a má docela chytře vymyšlenou zápletku. Nezbytná klišé v dialozích odpovídají standardu žánru a zvláště závěrečná scéna mě téměř vehnala slzu do oka. To jsem se opravdu tetelil blahem, ještě teď při té vzpomínce sahám po kapesníku. I dávkovat kýč se prostě musí umět. Kromě toho si můžeme vychutnat prchajícího Berengera, jak řídí tramvaj a demoluje služební wartburgy a škodovky, které mu místní policisté stavějí do cesty. Všechno košatě vybuchuje a muži zákona bezostyšně kropí z kulometu ulice plné náhodných chodců. Po městě se prohání střílející tank a nadbytečné postavy, pro které už není v příběhu upotřebení, jdou proti němu "prsama". Kde se vzal, tu se vzal, objeví se i nepřátelský sniper.

Přiznávám, že se mi nepodařilo přesně určit místo děje. Pochopil jsem to tak, že vše se odehrává někde v Jugoslávii, ale protože se natáčelo v Maďarsku, reálie jsou komplet maďarské. Dokonce to jde tak daleko, že všechny postavy i maďarsky mluví! Kdybych byl Maďar, asi bych si film užil ještě víc. Nicméně i tak musím uznat, že snímek má spád a dobře se na něj kouká. A protože byl o dva roky později natočen Sniper 3, neloučíme se s naším odstřelovačem natrvalo.

rok: 2002
režie: Craig R. Baxley (Action Jackson, Bouře století, Dům v růžích), hrají: Tom Berenger (Sniper, Training Day, Četa), Bokeem Woodbine (Big Hit, The Detonator)
imdb: www.imdb.com/title/tt0338450/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze