Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Poslední výsadek (The Last Drop)

Pondělí, 22 květen, 2006 v 21:47. Autor ozzy666

To, že Karel Roden hraje pravidelně v zahraničních filmech, už asi nikoho nepřekvapí. Ne vždy jsou to sice výkvěty tvůrčího umu, ale to je celkem logické. Není každý den posvícení. A tak po solidních 15 minutách a pakárnách Blade II, Neprůstřelný mnich a Hellboy, ho můžeme vidět např. v evropském snímku Poslední výsadek, který vydal na DVD Bonton. O co v něm jde...?

V kostce řečeno, děj je mírně nesrozumitelný. Ne, že by se nedal vůbec pochopit, ale chce to chvíli spekulovat než se člověku podaří přibližně odhadnout, co chtěl režisér v danou chvíli vlastně sdělit. A že to nebyl tvůrčí záměr, je nasnadě. Děj se odehrává za II. světové války během největší spojenecké letecké výsadkové operace Market Garden (mimochodem to byl větší výsadek, než samotná invaze do Normandie). Skupinka britských parašutistů seskočí v týlu nepřítele se zvláštním posláním, které zná jen jejich velitel. Současně s nimi se v oblasti pohybuje trojice sběhlých vojáků wehrmachtu (ve které je i Roden) s vlastním záměrem. Konkrétní cíl má i důstojník SS se svou jednotkou a pár další postav. Posléze se ukáže, že všem jde o ukrytý holandský poklad. SS jej chtějí převézt na bezpečnější místo v Německu, Britové mají rozkaz jim v tom zabránit a zajistit, aby zůstal jeho právoplatným majitelům Holanďanům, Roden a spol. jej chtějí prostě ukrást a zdrhnout do Švýcarska. Do toho všeho se ještě připlete trhlý americký plukovník, perverzně zamilovaný do války (Michael Madsen). Počáteční premisa není zcela k zahození a potenciálně slibuje zajímavou náplň těch skoro 100 minut, které film trvá. Ovšem režisér, ruku vruce se scénáristou udělali ze zajímavého námětu docela slušnou otravu.

Poslední výsadek je natočen zpočátku spíš dobrodružně, s přiměřenou snahou o realističnost; občas se dobrovolně přizpůsobí atraktivnější a divácky vděčnější formě podání. Ta je ovšem stále častější, až nakonec převažuje úplně. Výsadkáři např. jdou středem obrovského lánu jen proto, aby na ně mohla zaútočit stíhačka, oni museli dramaticky prchat k blízkému (navíc řídkému) lesíku a poněkud kýčovitě nasazovat životy jeden pro druhého. Prostě není nouze o laciné, líbivé scény. I dialogy jsou poněkud otřepané. Na druhé straně, snímek nepůsobí levně (hezké trikové záběry výsadkových kluzáků ostřelovaných flakem) a technicky je natočen profesionálně – byť nudně. Nenajdeme v něm moc opravdového napětí a i závěrečná přestřelka všech zúčastněných stran vyústí v nepřehlednou grandiózní a beztvarou změť (čemuž napomáhá i to, že tři postavy jsou si velice podobné, ale jen u dvou to byl záměr).

Rád bych se projevil jako patriot a napsal, že Karel Roden svým hereckým uměním vysoce ční nad všemi ostatními, a že dělá co může, a že je na to chudák sám, a že to neutáhne, a že jako jediný září... ale to by bohužel nebyla pravda. Hraje úplně normálně, stejně normálně (průměrně?), jako zbytek osazenstva. Dokonce bych řekl, že svojí postavu zahrál hůř, než mohl. Pokud si tedy děláte zálusk na dobrý zahraniční film s českým hercem, nechte si raději zajít chuť.

rok: 2005
režie: Colin Teague, hrají: Billy Zane (Varování, Sniper, Titanic), Karel Roden, Michael Madsen (BloodRayne, Kill Bill, Gauneři)
imdb: www.imdb.com/title/tt0398029/
hodnocení: 3 pakáry z 5... skoro jsem v pokušení ještě jeden pakár přidat

Rubrika Recenze