Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zástupce velitele (Second in Command)

Pátek, 26 květen, 2006 v 1:34. Autor ozzy666

Rozsviťte lampiony, odpalte petardy, bouchněte šampaňské! Jean-Claude Van Damme je poprvé na Pakárnách. Jsem si vědom dluhu, který vůči tomuto herci mám, a tak, když jsem se relativně nedávno vypořádal se Stevenem Seagalem, musel nutně přijít na řadu i tento nevysoký Belgičan. Ohlédneme-li se zpět, zjistíme, že jeho popularita je postavena výhradně na levných žánrových filmech. Sem tam se zkoušel prosadit i v dražší kinoprodukci (např. sci-fi Timecop), ale tyto pokusy nepřesvědčily žádné větší studio o tom, že má význam na Van Damma stabilně sázet větší peníze. Ve svých současných 45 letech se docela dobře zabydlel tam, kde - obrazně řečeno - původně začínal. Na videu/DVD.

I sváteční fanoušek pakáren nemohl přehlédnout, že se drtivá většina z nich z finančních důvodů natáčí (a často i odehrává) v Bulharsku, Rumunsku a občas i u nás nebo na Slovensku. Nejinak je tomu i v tomto případě. Možná proto, že zmíněné země začínají být poněkud profláknuté, tvůrci projevili smysl pro kreativitu a děj situovali do Moldavska (nicméně natáčelo se samozřejmě v Rumunsku). Pro ty méně geograficky sběhlé upřesním, že Moldavsko je reálný stát, leží mezi Rumunskem a Ukrajinou, a má stejný, nebo velmi podobný jazyk rumunštině. Etnicky tedy patří k Rumunsku, ale po dlouhá léta bylo jednou ze sovětských svazových republik. A sem tedy přijíždí vojenský přidělenec Sam Keenan, veterán z Vietnamu a syn francouzských rodičů (čímž je tedy vysvětlen Van Dammův nepřeslechnutelný přízvuk).

Moldavsko prožívá těžkou dobu, probíhá státní převrat. Ozbrojené militantní bojůvky útočí na prezidentovu rezidenci, a ten je donucen využít nabídky Američanů a hledat útočiště na jejich ambasádě. Vzbouřenci velvyslanectví obklíčí a jejich velitel se dožaduje vydání prezidenta. Dostane zamítavou odpověď, a obklíčeným tak nezbývá než přežít do doby, než dorazí posily - americké bitevní vrtulníky. Na to ovšem jejich protivník nehodlá čekat a je rozhodnut dostat se dovnitř i těmi nejšpinavějšími prostředky.

Autoři se zjevně snažili odvyprávět příběh. Příběh lidí v úzkých, postavených proti přesile a čekajících na záchranu. Není kdoví jak důmyslný, ale rovněž není zjednodušen na sérii nekonečných záběrů toho, jak hlavní hrdina vykopává padouchy z Moldavska. Film je více thriller než čistá akce. O výbuchy, rachot zbraní a údery malíkovou hranou samozřejmě nepřijdete, ale chvil, kdy Van Damme "hraje", je víc, než těch bojových. Režisér se pokusil nenatočit úplnou hovadinu, a v mezích možností si klade i jisté ambice na smysluplnost svého počínání. Přihlouplým dialogům se pochopitelně nevyhneme, ale zpravidla nejsou hloupější, než jsme běžně zvyklí.

Zástupce velitele produkoval Donald Kushner, který se od dob Trona věnuje hlavně béčkovým akčním snímkům a balkánským projektům Van Damma nebo i Wesley Snipese (7 vteřin, Nukleární cíl). Film není příliš strhující ani nadprůměrně napínavý, avšak má své dobré okamžiky a většinou není úplně nudný. Oproti tomu, co třeba předvedl jeho "kolega" Steven Seagal v Žoldácích spravedlnosti, je tento thriller docela příjemným překvapením.

rok: 2006
režie: Simon Fellows, hrají: Jean-Claude Van Damme
imdb: www.imdb.com/title/tt0458471/
hodnocení: 3 pakáry z 5... poctivé a zasloužené

Rubrika Recenze