Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Invaze světů (H. G. Wells' War of the Worlds)

Čtvrtek, 08 červen, 2006 v 24:48. Autor ozzy666

Román H. G. Wellse Válka světů je vděčným zdrojem inspirace. Vyšel na sklonku 19. století, v roce 1898 a jeho nadčasovost dokladují nejen bezpočetné reedice knihy, ale především filmové adaptace. Ty se datují od roku 1953 až po současnost, kdy vyvrcholily Spielbergovým spektáklem s Tomem Cruisem. Celuloidu ovšem předcházela slavná rozhlasová dramatizace Orsona Wellese (neplést s Wellsem), během jejíhož vysílání, jak je doloženo, došlo mezi posluchači k docela slušnému zmatku. Hra byla z převážné většiny koncipována jako živá reportáž, a dost důvěřivých lidí vyvedla představa mimozemšťanů útočících na New Jersey z míry.

Spisovatel H. G. Wells není jen autorem Války světů. Je podepsán např. pod Strojem času, Neviditelným mužem a Ostrovem doktora Moreau – všechny byly zfilmovány. V roce 1988 si Válka světů vysloužila 44dílný seriál, ovšem opravdu štědrým, byl rok loňský. Může za to hlavně Spielberg. Menší studia totiž na diváky používají jistou fintu. Když někdo, jako např. zmíněný Spielberg ohlásí produkci snímku, u něhož se dá oprávněně očekávat masový zájem, pospíší si s natočením jeho nízkorozpočtové varianty (autorská práva na více než sto let starý Wellsův román jsou v USA už public domain). Takový film pak jde rovnou na video/DVD, a v obchodech, potažmo půjčovnách se tedy objeví řádově dřív, než jeho dražší a slavnější "konkurent". Průměrný divák, který se celkem logicky v problematice neorientuje, pak ve výsledku bezelstně sáhne po "nastrčeném" titulu. Tuto fintu standardně využívala animační studia v době, kdy se očekávalo uvedení nového trháku od Disneyho.

Proč o tom mluvím: v roce 2005 se totiž vedle Spielbergovy Války světů objevily další dva filmy na motivy Wellsovy sci-fi. Jednak (prý nejvěrnější) adaptace Timothy Hinese, kterou bych chtěl skutečně vidět, protože na IMDB získala jen 2,6 bodu, a pak Invaze světů (H. G. Wells' War of the Worlds) režiséra a producenta Davida Michaela Latta, která je předmětem této recenze.

Děj není příliš košatý. Astrofyzik George Herbert (zjevný odkaz na křestní jméno Herberta George Wellse) má jet se ženou a dcerkou na dlouho slibovaný výlet do Washingtonu. Vědec zná jen svou práci, a rodina má stabilně pocit, že je na druhé koleji. Těsně před odjezdem přijde Herbertovi "nečekaná" zpráva, že se na oběžné dráze objevilo neznámé těleso a že se tudíž musí okamžitě dostavit na pracoviště. Dcerka nešťastně svěsí hlavu a do hlavního města vyrážejí s matkou samy (otec se samozřejmě neopomene rozloučit obligátním "I love you"). Záhy dojde k marťanské invazi a po zbytek filmu sledujeme George Herberta, jak putuje za svou rodinou do Washingtonu. Na cestě potkává různé lidi, a nakonec přijde i na způsob, jak proti Marťanům účinně bojovat.

Film není natočen příliš strhujícím způsobem. Příběh je poměrně plochý, hlavně se v něm vedou rádoby hlubokomyslné dialogy (typicky v případě pastora Victora), které hercům uvěří jen málokdo. Dramatické situace postrádají hloubku, jsou vyumělkované a okázale nelogické. Na něčem takovém se nedá stavět dobrý film. Vzhledem k rozpočtu by asi nikdo nečekal technickou kvalitu triků na úrovni ILM, nicméně poměrně hezké jsou z výtvarného hlediska záběry mimozemských dopravních prostředků – tripodů (zde mají nohou šest a vypadají jako hmyz).

Je obtížné udělat film, který bude mít hloubku a současně bude divácký a nebude stát moc peněz. Přesně o to se tvůrci pokusili, ale jejich snažení vyústilo v mdlou, zbytečnou a podprůměrnou podívanou.

DVD

Disk vydal MIDO film v edici levných DVD na jednovrstvém nosiči DVD5. Video i audio jsou standardní kvality. Kromě dvou českých stop (DD 5.1 a DTS) zde najdeme i originální anglickou stopu (DD 2.0), bohužel chybějí jakékoli titulky! Obraz je chválabohu širokoúhlý (1:1,77), přestože je na obalu uveden ořez 4:3.

rok: 2005
režie: David Michael Latt, hrají: C. Thomas Howell (Crimson Force, Stopař, Rudý úsvit, E.T.)
imdb: www.imdb.com/title/tt0449040/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze