Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Jurský park (Jurassic Park)

Úterý, 06 červen, 2006 v 1:57. Autor ozzy666

Každá doba má svou ságu, každá doba má své hrdiny. I kinematografie prochází určitými vývojovými etapami, které periodicky rodí vlastní výrazné osobnosti. V oboru moderních filmových triků je jedním z takových inovátorů George Lucas se svými Hvězdnými válkami. Propracované modely, oživlé loutky, optická kouzla, nové metody snímání scén, nové kamery – to vše pomohlo v polovině 70. lety posunout celuloidovou iluzi o hezký kus kupředu. Jen málokdo očekával, že po velkolepých intergalaktických bitvách může přijít ještě něco dokonalejšího. Nástup počítačové techniky, její rostoucí výkon a výrazné zdokonalení grafického výstupu však dávalo tušit, že ta opravdová revoluce teprve přijde. Na úsvitu věku computerů se diváky pokusily zaujmout Tron (1982) nebo třeba Poslední hvězdný bojovník (1984). Ani jeden ovšem nepřišel s něčím atraktivnějším než Lucas se svými modýlky. Ten naproti tomu pohotově zachytil nastupující trend a jeho trikové studio Industrial Light & Magic začalo pracovat tentokrát už na opravdové filmové revoluci – realistické počítačové animaci postav. Vedlejší produkt jejich úsilí – morphing – se objevil např. ve fantasy Willow (1988), aby demonstroval schopnost animátorů realizovat plynulou přeměnu jedné postavy v druhou. Nemluvě o jeho zdokonalené podobě v Terminátorovi 2 (1991).

V roce 1993 propuklo vše naplno! Steven Spielberg, člověk, jenž ve svých filmech vždy dokázal ukázat něco nového a zajímavého, ani tentokrát nezklamal. Těsná spolupráce s jeho dobrým přítelem Georgem Lucasem přinesla už v trilogii o Indiana Jonesovi svoje ovoce a v Jurském parku to bylo ovoce doslova rajské. Šest let (do nástupu Cameronova Titanicu) si držel příčku komerčně nejúspěšnějšího filmu všech dob. Děj sice za technickou stránkou věci poněkud pokulhával, ale kvůli němu šel do kina jen málokdo. Všichni hlavně chtěli vidět "toho počítačového brontosaura". To, jakou dinosauří mánii Jurský park spustil, komerční svět hodně dlouho nepamatuje.

Scénář k Jurskému parku napsal podle vlastního románu Michael Crichton (Kmen Andromeda, Koule, Kongo) společně s Davidem Koeppem (Spider-man, Tajemné okno). Příběh se odehrává na ostrově Isla Nublar, kde chce milionář John Hammond vybudovat ohromný zábavní park se skutečnou prehistorickou faunou a flórou. Takový malý velký zlatý důl. Jeho vědeckému týmu se podaří naklonovat dinosaury z DNA, kterou získají z miliony let staré kapky krve z těla komára, jenž se zachoval neporušený v jantarovém úlomku. Dříve než svou atrakci slavnostně otevře, pozve Hammond skupinku odborníků (paleontoložku, matematika...), aby ověřili a potvrdili, že je park pro veřejnost zcela bezpečný. Chamtivý počítačový specialista Dennis Nedry mezitím vyřadí bezpečnostní systém a pokusí se ulít několik drahocenných embryí do své "kapsy". Tím spustí řetězec katastrofických událostí, které vyústí v nerovný boj mezi předpotopními dravci a Hammondovými hosty.

Obsazení staví na kvalitních, ale nikoli na tehdy módních – a tedy drahých – hereckých jménech. Duchovního otce parku, milionáře Hammonda si zahrál anglický veterán Sir Richard Attenborough (režíroval např. Příliš vzdálený most či multioscarového Gandhiho), trojici pozvaných odborníků pak představují Sam Neill (Hon na ponorku, Piano), Laura Dernová (Lynchovy filmy Modrý samet, Zběsilost v srdci) a Jeff Goldblum (Moucha, Den nezávislosti). Ve vedlejší roli uvidíme i Samuela L. Jacksona (Pulp Fiction, Star Wars I–III).

DVD - Speciální čtyřdisková sběratelská kolekce (Ultimate Collection)

Sběratelská kolekce všech tří dílů Jurského parku je vybavena opravdu solidně, je jen škoda, že Steven Spielberg se osobně v bonusech neangažoval tak, jak by mohl. Třeba komentářem k filmům apod. Nicméně majitelé obdobné kolekce s Indiana Jonesem vědí, že v jeho případě nejde o nikterak překvapivou skutečnost. Potěšitelným faktem je, že všechny bonusové materiály jsou opatřeny českými titulky.

Disk 1: Jurský park

Na prvním disku se spolu s filmem nachází zhruba hodina bonusových materiálů. Samozřejmě nechybí film o filmu Jak se natáčel Jurský park (50:09), jímž nás provede herec James Earl Jones. Dále je zde autentický videozáznam diskuse Spielberga a jeho spolupracovníků, kde jim sděluje svou tvůrčí vizi - Přípravy na natáčení (6:16). Bonusy pokračují Vyhledáváním lokací (1:57), Ruchy (1:23), Animovaným scénářem Phila Tippeta (3:00), kde je scéna s raptory v kuchyni zkusmo provedena jen pomocí loutek. Nechybí ani kreslený scénář, fotografie z produkce filmu, skicy & koncepty, nezbytné upoutávky na Jurský park 1 – 3, obrázková encyklopedie dinosaurů a geneze filmu v textové podobě.

Disk 2: Jurský park: Ztracený svět

Druhý disk opět obsahuje dokument o natáčení (53:10) a rovněž se můžeme podívat na některé vystřižené scény (7:07). K ruce je nám i malá encyklopedie dinosaurů se základními informacemi o druzích, s nimiž se ve Ztraceném světě setkáme. Běžné jsou poznámky k výrobě filmu a profily herců a tvůrců, jakož i trailery. Dévédéčko je doslova nadupané fotodokumentací. Můžeme si prohlédnou tematické ilustrace a kresby, zmenšené modely budov, zvířat, fotky výtvarníků z ILM při práci na mechanických modelech a u počítačů, fotky z vlastního natáčení či marketingové předměty, jako plakáty (i ty nepoužité) nebo hračky. Zajímavých je i jedenáct scén prezentovaných pomocí originálního kresleného scénáře.

Disk 3: Jurský park III

Běžný film o filmu (22:44) je doplněn kratším dokumentem Noví dinosauři z Jurského Parku III (7:51) - povídáním o tom, jak tvůrci v posledním pokračování uplatnili aktuální vědecké poznatky a přidali pár druhů dinosaurů. Následuje Prohlídka studia Stana Winstona (3:11), kde vznikaly animatronické modely, Na návštěvě u Industrial Light & Magic (20:10) se zase dozvíme, jak to bylo s počítačovými dinosaury. Nahlédnutí do skutečných vykopávek zprostředkuje Montana: hledání nových dinosaurů (4:18). Výčet uzavírají nepříliš zajímavý Dokument o natáčení (6:38), Srovnání kresleného scénáře a dokončeného filmu (8:00), upoutávky, fotografie & plakáty a konečně počítačem renderovaný přehled druhů dinosaurů. Vlastní film obsahuje zvukovou stopu s komentářem některých členů týmu zodpovědného za vizuální efekty.

Disk 4: Jak vznikal Jurský park

Čtvrtý, čistě bonusový disk je rozdělen na tři části – každá z nich je věnována odpovídajícímu dílu Jurského parku. První obsahuje krátký dokument o natáčení (4:47), poměrně fádní dokument Steven Spielberg režíruje (9:04), jenž prakticky nic nedokumentuje, storyboard s nahrubo animovaným útokem tyranosaura (7:26) a dokument o hurikánu na Kauai (2:06), který na ostrov udeřil předposlední natáčecí den. Jurský park: před a po vizuálních efektech (6:00) pak představuje velmi zajímavou ukázku skládání trikového záběru z jednotlivých prvků a "vrstev".

Druhá část obsahuje dokument o natáčení (13:16), rozhovor s autorem scénáře a románové předlohy Michaelem Crichtonem (15:00), dokument Ztracený svět: před a po vizuálních efektech (20:43) a kratičkou animátorskou legrácku Industrial Light & Music děkuje Stevenu Spielbergovi (1:38).

Ve třetí části najdeme Jurský park III: Speciální efekty (10:28), dokument zaměřený na modely Stana Winstona (přes použití počítačové techniky se jim filmaři nevyhnuli), velmi zajímavé Zvuky Jurského parku III (13:33), Prezentaci Industrial Light & Magic Press (10:11) a ukázku výtvarných návrhů Výprava Jurského parku III (7:54). Úplně nakonec se nám ještě představí atrakce v zábavním parku studia Universal Jurassic Park: The Ride.

rok: 1993
režie: Steven Spielberg, hrají: Richard Attenborough, Sam Neill, Laura Dernová, Jeff Goldblum, samuel L. Jackson
imdb: www.imdb.com/title/tt0107290/
hodnocení: 2 pakáry z 5... ale s odřenými zády

Rubrika Recenze