Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Sniper 3

Úterý, 27 červen, 2006 v 23:57. Autor ozzy666

Tři Berengerovy filmy ze života vojenského odstřelovače tvoří hezkou sérii. Každý z nich je jiný a každý docela dobře dokumentuje způsob, jak se točilo v té které době. První díl Snipera vznikl v roce 1993 a liší se určitě nejvíc. Ostatně byl natočen o devět let dřív než Sniper 2 a celých jedenáct let ho dělí od Snipera 3. Protože jsme si jedničku a dvojku na Pakárnách už představili, zbývá nám vypořádat se s posledním kouskem.

Starý odstřelovač Thomas Beckett (Berenger) dostane další – tentokrát už asi opravdu poslední – úkol. NSA ho vyšle do Vietnamu, oddělat nebezpečného Američana jménem Paul Finnegan – bývalého agenta, který po válce zůstal v Asii a shromáždil kolem sebe gang nebezpečných hrdlořezů. Vydělává na drogách a jeho moc a hlavně peníze, začínají být nebezpečné i pro samotné Spojené státy. (Nepatrně mi to připomnělo Coppolovu Apokalypsu.) Finnegan je ovšem starý Beckettův přítel, jenž mu kdysi ve Vietnamu zachránil život. Tak co teď s tím...?

Výhodou třetího Snipera je, že má děj a že v něm o něco jde (i když samozřejmě o nic hlubokého). Vlastní scénář není špatný a jen díky němu se film úplně nerozpadne. P. J. Pesce totiž přistoupil k režii poněkud schizofrenicky. Dialogové scény jsou natočeny normálním, tj. americkým způsobem, akční naopak připomínají záběry ze šílených asijských filmů, kde se strašlivou rychlostí dějí nereálné věci. Vybuchuje i to, co nemusí, všichni zuřivě střílejí na všechny strany, vzduchem zpomaleně létají cákance krve, apod. Pak se vše uklidní, a děj plyne normálně dál. Prostě jakoby si Pesce chtěl jen udělat radost.

Přestože je Sniper 3 film typu direct-to-video/DVD, nevypadá levně a rozhodně bych ho neoznačil za produkt štábu třetí podkategorie. Je určitě dobře natočený, nicméně mi nepřišel tak zábavný, jako dvojka. Závěrečná scéna, kdy padouch dostane co si zaslouží a svět je zachráněn, patří spíš do začátku 80. let k Rambovi a spol., kde by možná (možná!) nepůsobila tak komicky.

rok: 2004
režie: P. J. Pesce, hrají: Tom Berenger (Četa)
imdb: www.imdb.com/title/tt0408196/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze