Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Legenda o Jiřím a drakovi (George and the Dragon)

Čtvrtek, 22 červen, 2006 v 23:20. Autor ozzy666

Život občas přináší nečekaná překvapení. A protože překvapit mě může už jen příjemně, stalo se, že se mi do rukou dostalo časopisové DVD s britsko-německým koprodukčním filmem Legenda o Jiřím a drakovi. Fantasy je z módy, takže se téměř netočí. Dokonce i po obrovském úspěchu Pána prstenů jsou producenti opatrní a nechce se jim dávat peníze do potenciálně nejistého podniku. Takže na fantasy s monumentální výpravou dnes prakticky nenarazíme. Zato se občas objeví skrytý klenot, který se s nižším rozpočtem vyrovná se ctí a navíc příjemně pobaví.

Jiří – hraje ho James Purefoy (Resident Evil, Příběh rytíře) – je rytíř. Vrací se po 15 letech z křížové výpravy a doprovází ho – podobně jako Costnera v Králi zbojníků Robinu Hoodovi – Saracén jménem Tarik (obrovský Michael Clarke Duncan ze Zelené míle). Tím však veškerá podobnost končí, neboť dvojice se záhy rozdělí: Jiří míří domů a Tarik jde hledat loupeživého El Cabilla (v cameo roli Val Kilmer). Sotva Jiří dorazí do rodné vesnice Loar, po dojemném setkání s otcem, starým drakobijcem Sirem Robertem, se vydá na hrad ke králi, vyprosit si akr pole a krávu. Král má však momentálně jiné starosti. Zmizela mu jeho dcera Lunna, kterou pravděpodobně unesli divocí Piktové. Sice po ní pátrá její nastávající choť, rozporuplný normanský šlechtic Garth de Gurney (Patrik Swayze v polozáporné roli), ale bezúspěšně. Jiří je tak vítanou pomocí při hledání ztracené princezny. Luna se brzy najde, avšak s jejím únosem je to trochu jinak a především má na řešení vzniklé situace zcela opačný názor než Jiří.

Na rovinu říkám, že upřímně nenávidím klišé, kdy se dvojice nejprve nesnáší, aby si nakonec zasněně padla do náruče. Je ovšem zajímavé, že v tomto případě mě to vůbec nevadilo. Zřejmě proto, že příběh na klišé nestojí (ani okrajově). Samozřejmě se nevyhneme povinným žánrovým klišé, ale scénárista a režisér Tom Reeve je zbytečně nerozpitvává, takže děj má hladký spád. Dokonce ani svéhlavá princezna není nesnesitelná, a totéž se dá říct o ostatních postavách, byť třeba představují jen standardní typy. Dialogy jsou na úrovni a nezřídka se dočkáme i vyloženě vtipných scén s chytrou pointou (dávejte pozor na sál plný jeptišek). Tvůrci měli dost dobrých nápadů na to, aby žádný z nich nepotřebovali ždímat půl hodiny.

Film má hezkou výpravu, jednoduchou a účelnou, rozpočet se v ní negativně neprojevuje (ostatně většina scén se odehrává v lese). Nepochybně se najde někdo, kdo prohlásí, že počítačový drak vypadá otřesně, a tudíž je to celé blbost. To je ovšem zdůvodnění, které je možná běžné na základní škole, ale ne na Pakárnách. Herci ve svých kostýmech nevypadají jako vymydlení panáci s decentně umouněnými obličeji tak, aby jim to pořád slušelo (jak to známe z amerických béček). Zde je špinavý raný středověk opravdu špinavý.

Legenda o Jiřím a drakovi není okázale vizuální zábava, je to čistý pohádkový dobrodružný příběh – rozhodně dobře a s chutí natočený. Ve skutečnosti to takhle se svatým Jiřím určitě nebylo, ale osobně bych se nezlobil, kdyby bylo... pokud připustíme, že to vůbec nějak bylo.

DVD

Bonusy: Svět draků a legend – celkem obsáhlá textová pasáž o sv. Jiřím a dracích obecně. Dále upoutávka a fotogalerie.

Video: 1,78:1, audio: anglicky a česky (oboje DD 2.0), titulky: české.

Disk vydaný jako příloha časopisu Video domácí kino je oboustranný, na druhé straně najdete francouzský film Monika (Monique). Zatím jsem nenašel odvahu si ho pustit... dokonce jsem přesvědčen, že ji ani nenajdu.

rok: 2004
režie: Tom Reeve, hrají: James Purefoy, Patrick Swayze, Piper Perabo, Michael Clarke Duncan, Val Kilmer
imdb: www.imdb.com/title/tt0306892/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze