Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Filadelfský experiment / Napříč časem (The Philadelphia Experiment)

Čtvrtek, 03 srpen, 2006 v 1:05. Autor ozzy666

Pojem Filadelfský experiment si nevymysleli filmaři. Podle některých svědků Americké vojenské námořnictvo v roce 1943 skutečně provádělo pokusy, jejichž cílem bylo "zneviditelnit" své lodě před zraky nepřítele. Nápad byl postaven na vytvoření dostatečně silného magnetického pole, které by kolem daného objektu ohýbalo světelné paprsky, a tento objekt by tak byl vlastně neviditelný. Celá historka nejspíš spadá do vědecko-fantastického folklóru, nicméně zde se můžete dočíst víc. Filmovou podobu experimentu produkoval John Carpenter a hrají v něm Michael Paré (Měsíc 44, Městečko prokletých) a Nancy Allenová (RoboCop).

Je II. světová válka, rok 1943, Filadelfie. Dva kamarádi, námořníci David a Jim, se účastní zmíněného zneviditelňovacího pokusu. Loď skutečně zmizí, ale k údivu vědců zmizí nejen opticky, ale i fyzicky. Prostě není. Na lodi zatím probíhá něco, co režisér vyjadřuje blikáním obrazu a "žhavením" kontur postav a předmětů. David s Jimem v panice skáčou přes zábradlí a opouštějí palubu. Nedopadnou však do vody, ale do roku 1984. Po nedorozumění v zájezdním bufetu se dávají na útěk, který trvá prakticky až do konce filmu. Během toho David (Paré) potká Allison (Allenovou), zamilují se a s očima plnýma slz zachrání planetu.

Snímek svým pojetím hodně připomíná film Věčně mladý s Melem Gibsonem. I zde slouží sci-fi motiv jen jako podklad pro rozehrání romance dvou "vzdálených, a přece tak blízkých lidí" (sakra, ten patos mi vážně jde). Jakékoli jiné drama je tam jen proto, aby David mohl konat hrdinské činy a aby hrozilo věčné odloučení obou milenců. Ostatně Carpenter se v tomto směru nepohyboval v až tak neznámých vodách, vzpomeňme na jeho Starmana. Typický střední proud pro (skoro) každého.

Filadelfský experiment je jistě zručně natočený a do první třetiny zábavný, pak ale tvůrci začínají příliš konstruovat, vymýšlejí konflikty a zbytečné komplikace. Přibývá hloupých řečí, převažuje snaha dojímat a je to takové unylé. Závěrečná scéna, kdy se hlavní hrdina vynoří z mlhy a padne si s Allison do náručí, nenechá nikoho na pochybách, o jaký žánr jde.

rok: 1984
režie: Stewart Raffill, hrají: Michael Paré (Měsíc 44, Vesnice prokletých), Nancy Allenová (RoboCop)
imdb: www.imdb.com/title/tt0087910/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze