Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

American Cyborg: Steel Warrior

Pátek, 04 srpen, 2006 v 1:22. Autor ozzy666

Jak moc špatný může být film s názvem American Cyborg: Steel Warrior? Podle mě dost, ale překvapivě ne tak, jak jsem si představoval. Vznikl v produkci Yorama Globuse, pod hlavičkou jeho firmy Global Pictures. Globus se svým bratrancem Menahemem Golanem tvořili slavnou, avšak od roku 1989 již neexistující společnost Cannon Films, líheň téměř všech důležitých akčních hvězd 70. a 80. let (Norrise, Bronsona, Van Damma, Dudikoffa, Stallona...). I když děj vskutku odpovídá svému pouťovému názvu a ctí všechny zákonitosti braku, výsledek není špatný.

Po atomové apokalypse nastal pro lidské pokolení čas útlaku. Je neplodné a poslední jeho zbytky se choulejí pod nadvládou umělé inteligence. Existují však ostrůvky odboje, které se nehodlají strojům vzdát. Do jedné takové skupiny patří Marie, jejíž plod se vědcům podaří udržet naživu, avšak mimo tělo matky ve speciální schránce s živným roztokem. Marie a její nenarozený "mesiáš" jsou pro vymírající lidstvo momentálně jedinou záchranou, a tak se je velení snaží dopravit do Evropy, kde panují příznivější podmínky. Nejprve oba musejí projít zničeným městem do přístavu, kde na ně čeká loď. Město je plné podivných existencí - úchylů, transvestitů, kanibalů, postapokalyptické ruské mafie a mutantů. Centrální elektronický mozek se o záměru odboje dozví, a vyšle kyborga, aby Marii zastavil. Ta cestou naštěstí potká drsného osamělého vlka Austina, který se nakonec uvolí jí doprovodit. Jeho identita je ovšem trochu záhadná.

Na to, že děj není moc košatý a sestává především z putování hrdinů přes rozbořené město - taková jedna dlouhá honička -, je dramaticky dobře zvládnutý. Navzdory tomu, že se kyborg - pronásledovatel objeví vždy tam, kde ho scénárista zrovna potřebuje. Za víc peněz by film asi vypadal lépe, ale možná by to nebylo ono. Režisér dobře využívá přirozených exteriérů (z nouze ctnost) - ruin, demolic, bouraček (natáčelo se v Izraeli). Několikrát se vizuálně odkazuje i na motiv Marie, jako matky "spasitele" (jestli je panna, se tam myslím nikde nerozebírá).

American Cyborg: Steel Warrior je sice takový filmový rodokaps (což sedí, protože hlavní hrdina vypadá jako indián), ale za daných podmínek je zručně natočený, neodfláknutý a má vše, co má tento typ zábavy mít. Režisér účelově neporušuje vlastní pravidla, která na začátku nastolil a hraje fér. Závěrečná scéna, kdy raněný hrdina rve kyborgovi z břicha chuchvalce jiskřících drátů, jen korunuje tento velmi příjemný zážitek.

rok: 1993
režie: Boaz Davidson, hrají: Joe Lara, Nicole Hansen, John Ryan
imdb: www.imdb.com/title/tt0109098/
hodnocení: 1 pakár z 5

Rubrika Recenze