Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Vesmírný tábor (SpaceCamp)

Úterý, 08 srpen, 2006 v 7:25. Autor ozzy666

Co přesně dělí tzv. áčkové filmy od béček? Jen zřídkakdy je to kvalitní příběh a scénář. Klíčový rozdíl zpravidla tkví v nákladech. Za peníze si můžete pořídit slušné herce, kvalitní výpravu, režiséra... čas na práci. Ale ani to neznamená, že se diváci budou bavit. Dokladem toho jsou dnešní extrémně drahé propadáky. Umím si živě představit, že když "soudruzi z NDR" analyzují, "kde udělali chybu", nikdy nedojdou k tak nepříjemně prostému závěru, že prostě natočili blbost. Vesmírný tábor blbost je, a za velké peníze.

Film vychází z faktu, že v USA skutečně existuje Vesmírný tábor provozovaný NASA, kde se děti a mládež mohou o prázdninách seznamovat s kosmickým programem a tak trochu žít, jako astronauti. Do SpaceCampu se sjíždí spousta lidí a instruktoři z nich sestavují skupinky - posádky. V jedné takové posádce se sejde archetypální sestava teenagerů plus malý kluk. Kluk se spřátelí s roztomilým inteligentním robůtkem (ne, neodehrává se to v budoucnosti, zřejmě takovými technologiemi NASA v roce 1986 disponovala) a svěří se mu se svou touhou letět do vesmíru. Když si druhý den naše posádka užívá v pilotní kabině raketoplánu a pod dohledem instruktorky simulují start, robot se spojí s řídicím počítačem a pošle je - ke všeobecnému zděšení - na oběžnou dráhu. Následuje série výchovných situací, kdy mladí lidé musejí překonat sami sebe, aby se bezpečně vrátili na Zemi.

Vesmírný tábor je profesionálně natočený film, ale trochu moc poučný. Vše se důsledně podřizuje cílové skupině. Je přeplněný výchovným poselstvím: že vlastností správného velitele je zodpovědně se rozhodovat a že v sehraném týmu není nic nemožné. Jedna modelová situace střídá druhou, takže si brzo připadáte jak v instruktážním filmu Jak být platným členem společnosti. Reálnost děje je nepodstatná, a tak nepřekvapí, když náctiletá posádka s raketoplánem nakonec skutečně přistane. Hudba Johna Williamse (Star Wars) je pro takové sentimentální chvilky jak dělaná. Vedle Spielbergovy manželky Kate Capshawové v roli instruktorky Andie, byli do filmu obsazeni typičtí představitelé mladých a krásných charakterů z 80. let – Lea Thomsonová (Zpátky do budoucnosti, Rudý úsvit), manželka Johna Travolty Kelly Prestonová (Dvojčata, Jerry Maguire) nebo Joaquin Phoenix (Gladiátor, Vesnice).

Kdo je zatížen na lehká nenáročná limonádová sci-fi dramata, může se mu snímek líbit. Má hezké efekty ještě z "před-počítačové doby", velkorysou výpravu a kvalitní herce. Jedná se o typický mainstream se vším, co k němu patří – mělkostí, přihlouplostí, sentimentalitou a panickou hrůzou i z drobných tabu. Ovšem když se mu vyhnete, o nic důležitého nepřijdete, leda o fakt hezké tvary Kelly Prestonové z profilu.

rok: 1986
režie: Harry Winer, hrají: Kate Capshawová (Inidana Jones a Chrám zkázy, Černý déšť), Lea Thomsonová (Zpátky do budoucnosti, Rudý úsvit), Kelly Prestonová (Dvojčata, Jerry Maguire), Joaquin Phoenix (Gladiátor, Vesnice)
imdb: www.imdb.com/title/tt0091993/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze