Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Shadow Man

Středa, 09 srpen, 2006 v 24:22. Autor ozzy666

A znovu je tu unavený, leč neúnavný Steven Seagal. Pořád má problémy se pohybovat, pořád má problémy mluvit, ale režisér Michael Keusch a scénárista Joe Halpin udělali malý zázrak. Dokázali ho podržet a natočit film, který vám sice nevyrazí dech, ale rozhodně je lepší než to, co Seagal předváděl v několika posledních letech (např. v Žoldácích spravedlnosti). Opět se natáčelo v Rumunsku a já pomalu zjišťuji, že začínám Rumunům všechny ty senzační pakárny závidět.

Steven hraje bývalého agenta CIA Jacka Fostera, který právě přistál na bukurešťském letišti, aby své malé dcerce Amandě ukázal domovinu její zesnulé matky. Co ovšem neví je, že se nevědomky stal kurýrem pro jakousi drobnou nebezpečnou věc, po které všichni pasou – Američani, Rusové, Rumuni... Na letišti mu Amandu unese neznámá taxikářka, a tak Jack varovně sevře rty a vyrazí po její stopě. Přestože je neustále terčem útoků všech zmíněných zájmových skupin, jde mu jen o vypátrání Amandy a krvavé potrestání viníků. A že se umí krvavě mstít, je nasnadě.

Příběh je daleko komplikovanější, než jsem si dovolil nastínit. Scénář je docela chytře vymyšlený, není fádní, triviální a v jednotlivostech předvídatelný. Výborně odsýpá a nenutí vás zbytečně přemýšlet o jeho věrohodnosti. Nechybějí šílení rumunští kaskadéři – muži bez pudu sebezáchovy. Naše akční hvězda je na tom ale zdravotně velmi zle. Naštěstí je snímek natočen tak, aby tento handicap působil co nejméně rušivě. Ze Seagalových úst zazní sem tam i povedený fórek, tedy něco, co jeho filmy v poslední době postrádaly, ale co jim přitom tak sluší. A na závěr vyloudí muž s kamennou tváří – pozor – i úsměv!

Steven Seagal předvede pár macgyverovských kousků, když si v uzavřené místnosti z "ničeho" sestaví střelnou zbraň (chyběl už jen švýcarský nožík), neméně krásná je i scéna, v níž několika ranami z pistole sestřelí vrtulník. To všechno přináší spoustu hezkých vzpomínek na lepší časy. Proto se docela těším na jeho Harvestera, kterého mají mít pod palcem stejný režisér a scénárista.

rok: 2006
režie: Michael Keusch, hrají: Steven Seagal, Eva Pope
imdb: www.imdb.com/title/tt0448114/
hodnocení: 1 pakár z 5... kdyby byl Shadow Man méně rumunský, měl lepší hudbu a hrál v něm Bruce Willis...

Rubrika Recenze