Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Firewalker

Středa, 16 srpen, 2006 v 23:53. Autor ozzy666

Dnešní recenze je Pakárnovou premiérou šampióna v karate Chucka Norrise, nehynoucího hrdiny snímků jako Nezvěstní v boji nebo Delta Force a svého času jednoho z nosných pilířů společnosti Cannon Films. V indianajonesovské imitaci Firewalker dostal za parťáka Louise Gossetta Jr. (Železný orel, Mstitel), který si zahrál ve více pakárnách, než kdy dokázal jiný průměrný nositel Oscara za celý život. Ani tentokrát – pod produkční taktovkou mé oblíbené dvojice Golan-Globus – neopustil ani jeden z našich hrdinů svůj rybník.

Ve filmu hrají veselé kumpány, Maxe a Lea. Jdou od dobrodružství k dobrodružství, nezřídka se ocitají v ohrožení života, ale nikdy neztrácejí dobrou náladu. Opravdové štěstí se jim vyhýbá, takže jsou stále chudí, zato poctiví a féroví. Jednoho dne je v hospodě osloví bohatá distingovaná krasavice Patricie, která hledá pár silných, statečných a nepříliš chytrých chlapů pro jistý podnik. Má totiž starobylou mapu místa, kde je ukryto indiánské zlato. Vypraví se tedy společně do středoamerické džungle, aby zde na své pouti plné legrace a nebezpečí potkali indiány, partyzány, dravou zvěř a řadu dalších překážek. Netřeba dodávat, že mezi Maxem (Norrisem) a Patricií vzplane zprvu škádlivá, ale později upřímná náklonnost.

Firewalker je čisté dobrodružství, pojaté odlehčeně a s nadhledem. Norris a Gossett spolu fungují výborně, Melody Andersonová v roli Patricie plní svou funkci také velmi dobře. Co se ale vyloženě nepodařilo, je režie. Scény nejsou nápaditě inscenované, nejsou ani vtipné, ani napínavé, a přitom si o to vyloženě říkají. Najdeme zde honičky, mlátičky, romanci i nadpřirozeno, ale podání je neskonale nudné. Film natočil ve svých 72 letech J. Lee Thompson. Kredit (a nominaci na Oscara) získal snímkem Děla z Navarone (1961), ale režíroval i čistou pakárnu Murphyho zákon s Charlesem Bronsonem. Možná, že to všechno spolu nějak souvisí.

Nebyla by to Norrisovka, kdyby v ní chybělo karate, takže ho najdeme i zde. Ovšem jak jsem řekl, je to nuda. Relativně hezká je výprava a fakt, že se každou chvíli ocitáme v jiné lokaci. Nicméně zřejmě jediný opravdový důvod, proč se na film podívat, jsou sympatičtí herci. I tak mám ale pocit, že je to trochu málo.

rok: 1986
režie: J. Lee Thompson, hrají: Chuck Norris (Nezvěstní v boji, Delta Force, Walker – Texas Ranger), Louis Gossett Jr. (Železný orel, Mstitel)
imdb: www.imdb.com/title/tt0091055/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze