Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Zlomek sekundy (Split Second)

Pondělí, 21 srpen, 2006 v 23:51. Autor ozzy666

Každá postapokalyptická doba má svého hrdinu, protože jen apokalypsy mohou zrodit tvrďácké samotáře, jako byl např. Šílený Max. V Londýně budoucnosti žije policajt, co nosí tmavé brýle i v noci, dlouhý plášť a nabitou brokovnici. Pokud se mu jeho šéf bude snažit vnutit parťáka, procedí skrz zuby: "Já pracuju sám."

Holanďan Rutger Hauer se deset let po Blade Runnerovi objevil v britském hororovém sci-fi Zlomek sekundy, jehož děj se odehrává roku 2008, kdy došlo k celosvětovému oteplení, oblevě a Temže vystoupila z břehů. V ulicích je stabilně voda po kotníky, pořád prší a město mrtvě plave v neutěšeném marasmu. Tehdy se začne v provlhlých domech a sklepích objevovat cosi neznámého. Jakýsi přízrak, přicházející nejspíš z hlubin oceánu. Kdo jej viděl, zemřel hnusnou smrtí. Drsný policajt Harley Stone si tak nese trauma z minulosti – přišel o svého starého parťáka, o rozum, ale rozhodně neztratil chuť se mstít.

Zlomek sekundy je tzv. buddy-movie. Stone dostane nového nesourodého společníka o kterého se neprosil, ale nebezpečí láme ledy, takže oba nakonec najdou cestu k vzájemné shodě – hlavně v tom, že potřebují co největší bouchačky. Krasavici ve sprše a v ohrožení zde představuje Kim Cattrall, hvězda Policejní akademie a seriálu Sex ve městě.

Navzdory relativně levnému prostředí (ne Bulharsky levnému) má snímek velmi autentickou atmosféru horečnatého snu. Všudypřítomné vlhko, krysy, špína, tma... Přestože se nejedná o žádný zázrak, docela příjemně se na to kouká. Příšera roztrhá pár obětí, Hauer vypálí pár dávek, Kim se vysprchuje... a film uběhne jako voda. Pro fanoušky Moody Blues může být zajímavé, že zde několikrát – v těch romantičtějších pasážích – zazní motiv jejich hitu Nights in White Satin (v titulcích nesprávně uvedeného jako Knights...).

rok: 1992
režie: Tony Maylam, Ian Sharp, hrají: Rutger Hauer (Blade Runner, Flash & Blood), Kim Cattrall (Policejní akademie, Velké nesnáze v malé Číně, seriál Sex ve městě)
imdb: www.imdb.com/title/tt0105459/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze