Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Final Approach

Středa, 23 srpen, 2006 v 24:59. Autor ozzy666

Mám rád mysteriozní filmy, kde divák dlouho netuší, oč vlastně jde. Spousta z nich je bohužel dobrá, jen dokud režisér udržuje napětí a nechá člověka tápat. Jakmile dojde na pointu, pracně budovaný příběh se zvrhne v hovadinu typu Populace 436, a veškerý dojem jde do háje. Final Approach tímto neduhem naštěstí netrpí, protože nás napíná až do samého konce.

Plukovník Jason Halsey se probere v čekárně u psychiatra (nebo psychologa?) a uvědomí si, že má totální okno. Nic si kloudně nepamatuje, dokonce ani to, jak se tam dostal. Kromě zjevného faktu, že je vojenský pilot, o sobě vlastně nic neví. Teprve až v ordinaci dr. Dio Gottlieba se začne probírat a pomalu si vybavovat některé věci ze života. Gottlieb se pokouší v Halseym vyvolat jakékoli vzpomínky, zážitky, osoby, důležité situace. Pilot u toho psychicky trpí, a hlavou se mu v nepravidelných intervalech míhají stresující výjevy z nějaké akce, zakončené havárií letadla. Je zmatený, nervově vyčerpaný, nedůvěřivý, zahnaný do kouta. A doktor se navíc začíná chovat nějak divně...

Celý film se – s výjimkou koláže vzpomínek hlavního hrdiny – odehrává v jedné místnosti a působí spíš jako divadelní hra. Je čistě dialogový a vyžaduje jistou dávku trpělivosti. Po celou dobu skutečně netušíte, co se s pilotem děje a kdo opravdu je jeho psychiatr. Chvíli to vypadá, že oba jsou tím, čím se zdají být, pak zase ne: nevíte, jestli se Helsey zbláznil, jestli je to nějaký test, jestli je mrtvý, v komatu, robot s lidským mozkem, jestli je v zajetí a doktor nepřítel. Něco napovídají hektické prostřihy z – asi – minulého života, ale nic moc. Chvíli se přikláníte k jedné teorii, pak k jiné, a takhle si s vámi režisér hraje až do finále.

Během sledování mě nejvíc trápila představa, že závěr bude přitažený za vlasy a zkazí mi celý předchozí zážitek. Největší hrůzu mám z vyumělkovaně fatalistických konců, k nimž tvůrci občas sahají, aby jejich dílo působilo umělečtěji. Třeba když v něm všichni spáchají sebevraždu, se smutným pohledem v očích vyhodí planetu do vzduchu nebo jsou spolu s divákem odsouzeni k věčnému utrpení v pekle. Z tohoto hlediska mě Final Approach nezklamal, i když bych si možná přál více šokující pointu. Ale to by v tak komorním příběhu asi nebylo ono.

rok: 1991
režie: Eric Steven Stahl, hrají: James Sikking (Outland), Hector Elizondo (seriál Nemocnice Chicago Hope)
imdb: www.imdb.com/title/tt0101874/
hodnocení: 2 pakáry z 5

Rubrika Recenze