Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Miami Vice

Pondělí, 28 srpen, 2006 v 22:51. Autor ozzy666

Seriál Miami Vice byl prvně odvysílán v roce 1984 na americké televizní stanici NBC. Až do svého ukončení v roce 1989 to dotáhl na pět řad a celkem 114 epizod. Jako producent se na něm významně podílel Michael Mann, režisér snímků Poslední Mohykán, Insider - Muž, který věděl příliš mnoho, Ali nebo Collateral - a konečně i nejnovější reinkarnace seriálu v podobě celovečerního filmu s Colinem Farrellem a Jamie Foxxem.

Děj se soustředí na dvojici detektivů Jamese "Sonny" Crocketta a Ricardo "Rico" Tubbse, v podání Dona Johnsona, resp. Philipa Michaela Thomase. Corockett je bývalá hvězda amerického fotbalu a vietnamský veterán. Většinu času se prohání po bulvárech Miami ve svém černém ferrari, ale jinak žije v přístavu na skromné jachtě. A pokud by se mu chtěl nějaký padouch hrabat v soukromí, je dost dobře možné, že se seznámí s jeho spolubydlícím, aligátorem Elvisem. Což se občas stane. Jako třeba detektivu Tubbsovi, který přijel z New Yorku vyšetřovat vraždu svého bratra. Pochopitelně při tom zkřížil cestu Crockettovi a oba rozhněvaní muži jsou nuceni spolupracovat. To jim jde nakonec tak dobře, že Tubbs zůstává.

Miami Vice ve své době přišlo s řadou inovací, čímž se výrazně odlišilo od policejních seriálů předchozích let. Příběhy byly mnohem drsnější, než bylo zvykem, a s účelovou stylizací odrážely reálie 80. let. Odehrávaly se navíc na exotickém místě se žhavou karibskou příchutí, vůní kokainu a pachem střelného prachu. Seriál měl obrovský vliv na módu. Jeho důsledně pastelové barvy (nápad Michaela Manna) a kombinace trička a obleku s vyhrnutými rukávy u hlavních představitelů, si brzy našly cestu mezi nejširší konzumentskou obec.

Vpravdě revoluční bylo použití hudby, která se nezřídka stávala rovnocennou složkou k vizuální stránce věci. Některé pasáže epizod byly úmyslně koncipovány jako videoklipy. Uvědomme si, že tehdy zažívala ohromnou popularitu nová hudební stanice MTV (začala vysílat v létě 1981), a není proto divu, že toho NBC chtěla využít. Jeden z režisérů seriálu k tomu řekl: "Seriál je určen pro diváky MTV, které spíš zajímají obraz, emoce a energie než děj a postavy." Svatá slova, televizní a filmoví tvůrci se tím řídí dodnes. Je ovšem zajímavé, jaký propastný rozdíl leží mezi tím, co bylo považováno v 80. letech za "nenáročnou zábavu pro méně přemýšlivé", a tím, co tento model představuje dnes. Přes zjevnou snahu preferovat formu před obsahem, je Miami Vice chytrou dějovou akční podívanou s dostatečně prokreslenými postavami. Podle současných měřítek se jedná o téměř "intelektuální" seriál.

K hudbě se váže ještě jeden důležitý a nadmíru příjemný fakt. Složil ji totiž český rodák Jan Hammer, syn nedávno zesnulé jazzové zpěvačky Vlasty Průchové. V osmašedesátém se odešel do USA, vystudoval na Berklee College of Music a v roce 1971 se stal členem kapely The Mahavishnu Orchestra. Úvodní instrumentální znělka k Miami Vice pro něj znamenala první příčku v prestižní hitparádě U.S. Billboard, kde se udržela celých 11 týdnů, což je pro televizní soundtrack velmi neobvyklé.

V seriálu ale nezazní jen Jan Hammer a jeho baterie syntezátorů. Slyšet v něm můžeme i bezpočet písniček tehdy populárních interpretů - Phila Collinse, Bryana Adamse, Tinu Turnerovou, Petera Gabriela, ZZ Top, Dire Straits, Depeche Mode, U2, Frankie Goes to Hollywood, Foreigner, The Police, Teda Nugenta nebo Billyho Idola. Někteří z muzikantů se v seriálu dokonce objevili - např. Gene Simmons z Kiss, Ted Nugent nebo Frank Zappa hráli drogové dealery, věhlasný trumpetista Miles Davis si zahrál pasáka a rokenrolová legenda Little Richard zase pouličního kazatele. Miami Vice byl rovněž příležitostí pro řadu cameo roliček - např. pro Wesley Snipese, Bruce Willise, Bena Stillera, Chrise Rocka, Julii Robertsovou a bývalou manželku Dona Johnsona (det. Crocketta) Melanii Griffithovou.

Seriál Miami Vice rozhodně není žádné spontánní dílo a pohnutky jeho vzniku byly vysoce komerční. Nicméně dodnes patří k vzácné ukázce toho, jak lze vkusně skloubit "pozlátko" a smysluplný obsah do jednoho dobře stravitelného celku.

rok: 1984-89
hrají: Don Johnson a Philip Michael Thomas
imdb: www.imdb.com/title/tt0086759/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze