Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Condorman

Úterý, 29 srpen, 2006 v 23:20. Autor ozzy666

Dnes udělám jednu z mála výjimek a uveřejním recenzi komedie. Protože se v ní vyskytuje poněkud nenormální typ postavy, byla by škoda nepodělit se o dojmy. Ke sledování mě přivedl jeho komiksový název Condorman... což samozřejmě není žádná omluva.

Condorman je komiksová postavička, jejímž autorem je pošuk jménem Woody Wilkins. Je neuvěřitelně nesnesitelný a jeho klíčovou vlastností je, že má o něco méně nesnesitelného, leč podobně popleteného kamaráda u CIA. Jednou ho kamarád Harry pošle na rutinní sledovačku do baru, protože nejsou lidi. Tam se Woody seznámí s hodnou ruskou agentkou Natálií, které pomůže proti zlým ruským agentům (jako v grotesce). Později se ukáže, že agentka chce emigrovat přes Jugoslávii do USA a coby kontakt si vybere domělého nejlepšího agenta CIA. Woody tedy odlétá na Balkán, kde ji má vyzvednout. Natálii jsou však v patách její lidé, a tak dá Woodymu hodně práce, než dostane svou svěřenkyni do země svobody. Dojde dokonce na kostým jeho komiksové postavičky Condormana, k níž měl vždy poněkud schizofrenní vztah.

Condorman je velmi jednoduchá bláznivá komedie, laděná do stylu klasických Bondovek. Jejím kladem je, že se odehrává na spoustě různých míst – v Jugoslávii, Istambulu, Monte Carlu, Itálii, Švýcarsku... v závislosti na tom, kudy naši hrdinové prchají. Jen díky rychlé změně prostředí, se dá taková skopičina vyržet. Z hereckých představitelů stojí za zmínku Dana Elcar (Thorton z MacGyvera) a u nás neznámý Michael Crawford (Hello, Dolly!) v hlavní roli. Film produkoval Disney.

Hodnotit úroveň něčeho tak subjektivního jako je vtipnost, je vždy zavádějící. Přesto si dovolím tvrdit, že humor v Condormanovi není akademický. Někdo tam pořád legračně padá nebo legračně dostává přes hlavu. Celé je to velmi nucené, a tak jsem byl nucen se asi dvakrát zasmál. Jediný důvod, proč se dá film vydržet celý je, že se v něm opravdu pořád něco děje.

rok: 1981
režie: Charles Jarrott, hrají: Michael Crawford, James Hampton, Barbara Carrera, Dana Elcar
imdb: www.imdb.com/title/tt0082199/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze