Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Mammoth

Čtvrtek, 31 srpen, 2006 v 24:12. Autor ozzy666

Většina filmů Scifi Channelu má v sobě jisté zvrhlé kouzlo. Většinou jsou jednoduché, přímočaré a zbytečně nevynalézají vynalezené. Pokud se tvůrci drží této formule, výsledek je přinejmenším sledovatelný. Chtějí-li však vnést do svého snímku něco víc, jako třeba humor, názor, neotřelost nebo originálnost, dopadne to zpravidla tragicky. I v případě Mamuta bych řekl: ševče, drž se svého kopyta.

Autoři se pokusili odvyprávět svůj příběh s humorem a nadhledem. K tomu si propůjčili retro-styl levných amerických horůrků z 50. let a obligátní téma městečka ohroženého mimozemskou civilizací. Nezapomněli ani na "stylovou" hudbu, charakteristickou kvílením tehdy populárního elektronického nástroje pojmenovaného po svém tvůrci theremin. Hudba Johna Dicksona (Pterodaktyl, Larva) je zdaleka tím nejlepším, co film může nabídnout. Herecké výkony jsou nepodstatné. Nevylučuji, že ani dobrý herec jako Tom Skerritt (Vetřelec) netušil, co vlastně hraje, nemluvě o řádově nižším kalibru, Vincentu Ventrescovi (seriál Neviditelný) v hlavní roli. Summer Glau (seriál Firefly) přes svůj trpitelský výraz aspoň dobře vypadá (divím se, že si jí ještě nevšimli Japonci, nezabělili jí tvář a neangažovali do nějakého duchařského hororu).

Do muzea v luisianském městečku Blackwater dopadne meteorit. Jak se později ukáže, ne náhodou přesně do místa, kde dr. Frank Abernathy vystavuje místní raritu – mamuta uchovaného v bloku ledu. Meteorit je ve skutečnosti sonda, z níž vyleze mimozemský sliz a mrtvého mamuta "posedne". Zvíře začne vraždit obyvatele, a tak doktor (Ventresca) a jeho rodina (Tom Skerritt, Summer Glau) musejí přijít na to, jak marťana ve zvířecí podobě zastavit. Na scéně se objevují muž a žena "in black", aby našim hrdinům pomohli. Situaci ovšem komplikuje fakt, že pokud se do určité hodiny nepodaří mamuta zlikvidovat, vláda srovná městečko se zemí.

Film je nemastný neslaný, klopotně se převaluje vpřed a strašlivě mu to drhne. Pokusy o vtipné odkazy a hlášky jsou zabity mizernou režií, a vůbec nefungují. Režisér na to, o co se snaží, jednoduše nemá. Nemohoucnost vyprávět příběh se vyrovná jedině jeho nemohoucnosti inscenovat akci. Bídný dojem podtrhuje skutečnost, že typické rumunské prostředí bije diváka do očí v každém záběru (kdepak Luisiana). Neříkám to často, ale na Mamuta je škoda času.

rok: 2006
režie: Tim Cox (Larva), hrají: Vincent Vantresca (seriál Neviditelný, Larva), Summer Glau (seriál Firefly), Tom Skerritt (Vetřelec)
imdb: www.imdb.com/title/tt0487037/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze