Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Černá díra (The Black Hole)

Středa, 06 září, 2006 v 1:13. Autor ozzy666

Černá díra je ambiciózní projekt studia Walt Disney Pictures, který vznikl na sklonku 70. let, prý jako reakce na úspěch Star Wars. Pokud je to pravda, je zjevné, že u Disneyho – poprvé, a rozhodně ne naposled – nepochopili, v čem tkví úspěch takového filmu. Triků zde najdeme dost – údajně vytvořených technologií, kterou se tehdy nemohli pochlubit ani v ILM –, ale ani náhodou to na diváka nedělá tak velký dojem, jako Star Wars. Příběh nepřináší nic mimořádného, a jeho podání odpovídá vážným českým sci-fi z 50. let.

Pět let brázdí kosmická loď Palomino zapadlé končiny vesmíru a hledá důkazy existence mimozemského života. Její mise se pomalu chýlí ke konci, když náhodou narazí na obří černou díru, u níž se nehybně vznáší dávno ztracená loď Cygnus. Posádka je mrtvá, s výjimkou velitele – geniálního vynálezce dr. Hanse Reinhardta. Ten zde léta žije obklopen vlastnoručně vyrobenými roboty a připravuje se na vstup do černé díry. Jeho zachránci se mu snaží šílený nápad rozmluvit, ale doktor jim na oplátku zabrání opustit Cygnus a hodlá je vzít s sebou na malý sebevražedný výlet.

Snímek převážně televizního režiséra Gary Nelsona (Allan Quatermain a ztracené město zlata) zaspal dobu. I když se považuji za staromilce, působila na mě Černá díra hodně z módy, a musela tak působit i před pětadvaceti lety. Jakoby se jednalo o adaptaci nějaké starší divadelní hry, velice seriozní a vědecké. Nedejbože, že by tam mohlo dojít k něčemu, co by potěšilo nízké pudy. Herci hodně deklamují, což není v zásadě špatně, ale v kontextu filmu to nějak není ono. Děj je mdlý a mdle zpracovaný. Největší tragédií jsou ovšem akční scény. Vzhledem k zaměření a povaze snímku logicky nemohou chybět a je jich dostatek. Bohužel jsou neuvěřitelně nenápadité a zcela bez napětí. Gary Nelson je režíruje toporně a nudně (ne, není to chytrý odkaz na retro-styl). Takhle nákladný mainstreamový projekt měl jednoznačně dostat jiný režisér. Typická unylá hudba Johna Barryho zážitek ještě umocňuje.

Abych jen nekritizoval, velmi se mi (už tehdy před lety) líbila kosmická loď Cygnus, která je vzhledově zvláštní a neobvykle navržená. Film byl také nominován za efekty (a kameru) na Oscara – nicméně toho mu zcela po právu vyfoukl Vetřelec (Giger, Rambaldi...). Možná mi Černá díra jen momentálně nesedla, možná jsem jí dostatečně nepochopil a tudíž mě nedošlo, v čem spočívají její kvality. Protože však znám Nelsonova meganudného Quatermaina, silně o tom pochybuji.

rok: 1979
režie: Gary Nelson, hrají: Maximilian Schell, Anthony Perkins, Robert Foster, Ernest Borgine
imdb: www.imdb.com/title/tt0078869/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze