Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Swarmed

Středa, 06 září, 2006 v 23:18. Autor ozzy666

Kam bychom si chodili pro pakárny, kdyby nebylo Sci-fi Channelu. V sezónní nabídce této kabelové televize lze vysledovat jistou tematickou logiku. Občas mají období, kdy přijdou s balíkem určitého druhu nových filmů – tzv. Sci-fi originals. Ten dnešní by mohl nést název Jaké zvíře si ve svém hororu přejete dnes? A vybere si opravdu každý, protože vedle žraloků, mamutů, krokosaurů a tarantulí, chybí snad jen dravý zmutovaný vraždící krtek.

Jak název napovídá, v tomto případě bude řeč o dravých zmutovaných vraždících vosách. V laboratoři uprostřed malého města testuje dr. Kent Horvath nový přípravek, geneticky upravený pesticid s vysokou účinností. Výsledky ale nejsou tak spolehlivé jak se očekávalo, a některé vosy přežívají. Večer přijde do laboratoře uklízeč a šmejdí hadrem po drahých přístrojích a nádobkách s rozpracovanými vzorky. (Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna tohle není nesmysl; ani mě se uklízečku nikdy nepodařilo odehnat.) Pochopitelně loktem zavadí o nádobu s vosami, dvě uniknou a ubodají ho k smrti. Zápas mezi chlápkem a hmyzem vypadá komicky, jako by se rval s medvědem. Ráno začne policejní vyšetřování a objeví se několik dalších vosích vražd. Ke všemu místní hubič hmyzu Q použije nevhodný pesticid na obrovské vosí hnízdo, roj zmutuje a město má seriozní problém. Vosy jsou teď vysoce agresivní, smrtelně jedovaté a přišlo mi, že i inteligentnější (některé kousky, které provádějí, jsou téměř cirkusové). Také nepohrdnou flákem masa (což rovněž není nesmysl), takže se jejich cílem stane pouť, kde za účasti spousty nic netušících obyvatel probíhá soutěž o nejlépe usmažený hamburger.

Co do logiky není děj právě konzistentní. U tohoto druhu "kinematografie", ale něco takového popravdě ani neočekávám. Protože se natáčelo v Kanadě, nevypadá film (bulharsky) levně a na televizní béčko má hezké digitální vosy. Herec v hlavní roli potěší fanoušky seriálu Stargate SG-1, protože v něm nepochybně poznají Michaela Shankse.

Ačkoli je děj do jisté míry předem dán svým námětem, je Swarmed docela dobře natočený, nenáročný, prakticky nekrvavý horůrek. Produkt z kategorie vystřel a zapomeň. A na závěr si neodpustím jednu kontrolní otázku: Zaslouží si ten, kdo střílí po vose brokovnicí, přežít? Přemýšlejte o tom...

rok: 2005
režie: Paul Ziller, hrají: Michael Shanks, Carol Alt, Richard Chevolleau
imdb: www.imdb.com/title/tt0437498/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze