Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Rudý úsvit (Red Dawn)

Úterý, 12 září, 2006 v 22:18. Autor ozzy666

Před pádem Železné opony se na východ i západ od ní točily spousty senzačních propagandistických filmů. Těch socialistických jsem viděl, ať už dobrovolně či nedobrovolně, mraky, těch kapitalistických tehdy jen pár (Top Gun, Nezvěstní v boji, Delta Force, Rambo), ale snažím se to dohnat. Nabídka je velmi široká a logicky obsahuje mnohem víc braku než kinematografie Východního bloku. Kapitalisti prodávali hlavně nenáročnou zábavu, protože přemýšlení není zrovna konzumentova silná stránka (však to dnes vidíme podle sebe). Rudý úsvit je ovšem pakárna, o jaké se Brežněvovi mohlo jen zdát.

I v Rambovi se samozřejmě vyskytovali zlí Rusové, které bylo třeba odkrouhnout, aby se uvolnila cesta pro demokracii, ale Rambo byl nesmrtelný, měl různá vychytaná vraždící udělátka a věty cedil skrz zuby. Taková moderní kovbojka. Akorát místo mexických banditů, co kradli vesničanům úrodu, tu byl socialismus. Rudý úsvit je pojat smrtelně vážně a s neskutečným hollywoodským patosem. Trochu připomíná Hvězdnou pěchotu, když si z ní odmyslíte ironický podtón. Nechybějí nesmyslné rambovské akční scény (koneckonců je to komerční film), nicméně jsou prezentovány jako realita, jako něco, nad čím je nestydaté se pousmát. Totéž platí o dialozích.

Děj je asi obecně známý: Rusové a Kubánci dočasně přepadnou Ameriku. Jeden výsadek přistane u střední školy, kam chodí Jed, Robert, Matt, Erica a Toni. Nepřátelé začnou zmateně pobíhající děti nesmyslně kropit. Naše partička prchne do lesů a pustí se do záškodnické činnosti. Musejí dělat věci kruté, leč vlastenecky správné. Mladí partyzáni se brzy stanou postrachem sovětských okupantů, a tak to jde dál a dál... až do hořkého konce. Ve filmu se představí reprezentativní plejáda vycházejících mladých hvězd – Patrick Swayze (Hříšný tanec), Charlie Sheen (Četa), Lea Thompsonová (trilogie Zpátky do budoucnosti), Jennifer Greyová (Hříšný tanec), C. Thomas Howell (Invaze světů, Crimson Force) –, a natočil ho John Milius (Barbar Conan) podle vlastního scénáře, na němž se podílel i Kevin Reynolds (Král zbojníků Robin Hood, Vodní svět).

Rudý úsvit je velmi padlý na hlavu a je důkazem toho, že debilita nezná hranic. Je sice mírně zábavnější než Muž na radnici nebo Okres na severu, ale sledovat dvě hodiny přemoudřelé a směšně uvědomělé mladé odbojáře taky není žádný odvaz. Dívčí obličejíček Ley Thompsonové zformovaný do odhodlaného partyzánského výrazu, by zasloužil vytesat do kamene. Možná by pomohlo použít místo Rusů mimozemšťany nebo radioaktivní mutanty. Takhle mě nepřišlo zajímavé ani to, že v závěrečné scéně Swayze se Sheenem oddělají víc zloduchů než Arnold v Komandu.

rok: 1984
režie: John Milius (Barbar Conan), hrají: Patrick Swayze (Hříšný tanec), Charlie Sheen (Četa), Lea Thompsonová (trilogie Zpátky do budoucnosti), Jennifer Greyová (Hříšný tanec), C. Thomas Howell (Invaze světů, Crimson Force).
imdb: www.imdb.com/title/tt0087985/
hodnocení: 4 pakáry z 5

Rubrika Recenze