Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Jízda na střele (Riding the Bullet)

Čtvrtek, 14 září, 2006 v 1:26. Autor ozzy666

Mám rád Stephena Kinga a vždy se těším na každou novou adaptaci kterékoli z jeho knih. I když asi trpí grafomanií a na většině románů je to vidět, najdou se mezi nimi takové, které jsem si nejen "povinně" přečetl, ale i bohatě užil. Jízda na střele je povídka, u nás jí najdete jako součást sbírky Všechno je definitivní z roku 2003. Původně vyšla exkluzivně v elektronické podobě v březnu 2000 a prodávala se např. přes Amazon.com. Vzpomínám, že kolem toho bylo docela slušné haló. Každý si mohl libovolně stáhnout zaheslovaný soubor PDF, ale za kód musel zaplatit 2,50 USD. King si e-publikování nedlouho poté zopakoval s novelou na pokračování Rostlina, kde už se platilo dobrovolně. To mu však moc dlouho nevydrželo.

Co se týče povídky, patří k autorovým lepším (i když v ní není posedlý pochodující mandl, viz Šroťák). Není příliš dějová, a tak jsem byl vážně zvědavý, co se z ní podařilo režisérovi a scénáristovi Micku Garrisovi vykřesat. S neskrývanou nedůvěrou jsem tipoval, že nic moc. Nakonec mě výsledek mile překvapil, Garris zvládl svůj úkol obdivuhodně dobře – není to o ničem a není to nudné. Zachována zůstala i typická "kingovská" psychologie, na níž celá povídka stojí.

Příběh se odehrává v 60. letech (výprava na to fakt nevypadá a herci ve vedlejších rolích se navíc chovají jako dnešní mladí nezávisláci, nikoli jako opravdoví hipíci). Hlavním hrdinou je student Alan Parker, který jednoho dne dostane na kolej zprávu, že jeho matka leží s mrtvicí v nemocnici. Alan se sebere a vydá se za ní. Z univerzity je to do rodného města hodně daleko, a tak jede stopem. Postupně vystřídá několik podivínů za volantem než se uprostřed noci konečně přiblíží k cíli a přisedne do auta k chlápkovi jménem George Staub. Že to byla chyba si uvědomí až přílš pozdě...

Jízda na střele se povedla. Není hloupá, ani nudná, je v ní myšlenka, atmosféra, napětí, nadpřirozeno. Přesně takhle si představuju dobrý duchařský horor. Garrisovi sedí Kingovy předlohy úplně stejně dobře, jako jeho slavnějšímu kolegovi Franku Darabontovi (Zelená míle, Vykoupení z věznice Shawshank). Nevím tedy, za co bych mu měl dát byť jediný pakár, jeho film má k pakárně hodně daleko.

rok: 2004
režie: Mick Garris (Desperation, Osvícení, Svědectví, Sleepwalkers), hrají: Jonathan Jackson, David Arquette
imdb: www.imdb.com/title/tt0355954/
hodnocení: 0 pakárů z 5

Rubrika Recenze