Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Sheena

Středa, 20 září, 2006 v 24:42. Autor ozzy666

Komiksová postava královny džungle Sheeny vznikla už ve 40. letech minulého století. Od té doby se jí několikrát podařilo dostat na televizní obrazovku i na filmové plátno. Nejprve v seriálu Sheena: Queen of the Jungle (1955), naposledy v jeho remaku z roku 2000. Zhruba doprostřed tohoto období spadá dobrodružný film Sheena, režiséra Johna Guillermina (King Kong, Smrt na Nilu, Skleněné peklo) s Tanyou Robertsovou v hlavní roli (Pán šelem).

Sheena je dítětem rodičů, kteří přijeli z Evropy, aby zkoumali záhady africké divočiny. To se jim nevyplatí, protože vinou vlastní neopatrnosti zahynou v jeskyni pod lavinou kamenů. Jejich malé holčičky se ujme šamanka kmene Zambuli – protože to všechno nějak zapadá do jejich prastaré legendy – a vychová z ní krasavici, bojovnici a naučí jí rozumět řeči zvířat. Jednoho dne dostane zlý Otwani, bratr hodného prezidenta Jabalani, zálusk na území, na němž kmen od nepaměti spokojeně žije. Otwani totiž zjistil, že v oblasti jsou naleziště titania a že by si mohl přijít k pěkným penězům. Stačí se v doprovodu žoláků vydat k Zambuliům a vyhnat je z jejich domoviny. Do cesty se mu však postaví blonďatá, jen velmi lehce oděná Sheena a novinář se srdcem na pravém místě Vic Casey.

Gillerminovi se skutečně podařilo navodit atmosféru 50 let starého filmu, natočeného podle 60 let starého komiksu. Je čistý, uhlazený, romantický, dobrodružný, bez nároku na věrohodnost. Režisér si drží nenápadný nadhled a občas odlehčí situaci trochou humoru. Naplno využívá velmi hezkého prostředí v Keni, bohaté výpravy a podmanivé hudby á la Vangelis. Bohužel ani to nestačí k pokoření téměř dvouhodinové stopáže a stále častějšímu sklonu nudit.

Také nechápu, jakému publiku je film vlastně určený. Rodině s dětmi? Ano, zvířata v něm jsou roztomilá a dělají roztodivné cirkusové kousky – šimpanzi házejí granáty, nosorožci napadají obrněná vozidla, plameňáci se sebevražedně vrhají do turbíny vrtulníku. Ovšem s touto dětinskostí nekorespondují odvážné nahé scény Tanyi Robertsové. Ale nestěžuju si, už jsem si vypěstoval jistý smysl pro kýč. A tenhle je milý, trochu nudný, ale milý.

rok: 1984
režie: John Guillermin (King Kong, Smrt na Nilu, Skleněné peklo), hrají: Tanya Robertsová (Pán šelem),
imdb: www.imdb.com/title/tt0088103/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze