Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dvojitý drak (Double Dragon)

Čtvrtek, 07 září, 2006 v 23:12. Autor ozzy666

"Odpradávna" se filmová studia snažila vydělat na popularitě videoher. Hry hraje mládež, nejsnáze ovlivnitelná část populace, takže zpočátku nebylo úplně nemožné najít pro podobné nápady finance. Ovšem postupně se ukázalo (a to trvá dodnes), že vydělat na filmu podle počítačové hry, je docela oříšek. Když to vezmeme popořadě: Street Fighter, Super Mario Bros., Mortal Kombat, Lara Croft, Resident Evil... atd. většinou šlo o drahé propadáky a jen málo který jakžtakž dostál očekávání. Proto už jsou v Hollywoodu velká studia s velkými penězi opatrnější. Možná dobře natočit videoherní titul prostě nejde, možná by bohatě stačilo, kdyby to nebyla blbost... kdo ví?

Hra Double Dragon patří do dřevní doby coin-opů a 8bitů. Při vzpomínce na ní jsem vždycky hrozně naměkko. Kde jsou ty časy, kdy jsem pákou honil neforemný shluk pixelů po televizní obrazovce a vyslechl si syntetizované vyhrávání chytlavé melodie, kdykoli se objevil nápis Game Over. Kde jsou ty nádherné časy ZX Spectra a jemu podobných...? Dost nostalgie, je totiž rok 2007, jsme v New Angeles a je po velkém zemětřesení. Řád a chaos balancují na ostří nože a mládež se bezprizorně poflakuje po ulicích a hraje videohry. Neformálním vládcem je zlý byznysmen Kogo Shuko, který má v držení půlku kouzelného amuletu, jehož se násilím zmocnil v Číně. Díky němu má zvláštní schopnost pohybovat se jako stínový bojovník. To však není nic proti tomu, co by dokázal, kdyby měl druhou půlku amuletu a Dvojitý drak by byl kompletní. Druhou půlku vlastní hodná dívka Satori, v jejíž péči žijí dva nevlastní bratři – mladí karatisté Jimmi Lee a Billy Lee. Teď všem hrozí nebezpečí, protože Kogo Shuko je velmi zlý a chce se stát neomezeným pánem světa.

Děj se logicky skládá hlavně z šarvátek a "standardních situací". Karate a jednoduchého humoru je požehnaně, ale dá se na to zvyknout, stejně jako u filmu pro pamětníky. (Přestože byl uveden kupodivu až v roce 1994 – kdy měl Double Dragon odzvoněno –, připomíná výprava 80. léta.) Vše je videoherně stylizované, a tak nějak roztomile přiblblé. Děj mohl být lepší – neříkám chytřejší, jen v rámci žánru líp napsaný. Diváci určitě čekali, že to celkově bude méně pitomé. Fanoušci jsou zřejmě opravdu alergičtí na znesvěcení a svatokrádež.

Ve filmu hraje (výjimečně oblečená) Alyssa Milano vůdkyni hodného dětského gangu, v dalších rolích je to především Robert Patrick jako zloduch Shuko, jednoho z bratrů představuje Mark Decascos, Satori pak Julia Nickson-Soul, kterou si mnozí vybaví z Ramba 2. Dvojitý drak je docela hezká a věrná ukázka tehdejší pop-kultury, a jako taková funguje výborně, jako film už podstatně méně.








rok: 1994
režie: James Yukich, hrají: Robert Patrick (Terminator 2, seriál Akta X), Alyssa Milano (dcerka Arnolda v Commandu, V objetí upíra, seriál Čarodějky), Mark Decascos (Bratrstvo vlků – Hon na bestii, Hon na Orla), Julia Nickson-Soul (Rambo 2)
imdb: www.imdb.com/title/tt0106761/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze