Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Dívčí válka (Gladiatress)

Pátek, 22 září, 2006 v 1:20. Autor ozzy666

Většinou mám radši britské filmy a seriály, protože jsou zpravidla méně dementní než ty americké. Bohužel se americké prodávají lépe (ty nejdementnější nejlépe), takže se je celá Evropa snaží napodobovat. Němci, Francouzi, Italové, dokonce i Rusové (výsledky můžeme vidět v naší televizi). Jen Češi trochu zaostávají. Je zvláštní, jak upocené jsou naše pokusy o natočení čisté žánrové formy. Telenovely nám sice skoro jdou, zato akční věci jsou vyloženě komické.

Britský humor je fajn – pokud něco takového existuje, neboť je to velmi široký pojem. Můžeme pod ním totiž chápat jak Monty Pythony, tak dobrodružnou komedii Dívčí válka. O čem je? 55 let před Kristem stojí Římané na prahu Británie. Mužská část ostrovní populace stojí pro změnu za prd a klanům vládnou ženy. Neschopnost jejich mužů jde tak daleko, že k sexu musejí používat unesené Francouze. Jednoho dne Římané unesou (z téhož důvodu) princeznu Dwyfuc. Její mladá nezkušená a odstrkovaná sestra Worthaboutpig je vybrána, aby jí šla zachránit. Protože si sama na obtížný úkol netroufá, požádá o pomoc třetí sestru, divokou bojovnici Smirgut. Obě se tedy vypraví na jih za Kanál hledat Dwyfuc. Ta si ale mezitím u zahálčivých Italů zvykla a nechce se vrátit do špinavé barbarské chatrče k neschopným britským budižkničemům.

Dívčí válka je okázale feministická a zesměšňuje vše britské a mužské. To je docela hezké a prvních 15 min. je relativně zábavných a sympatických. Kvůli své hlouposti však začne velmi rychle lézt na nervy. Humor je primitivní a osciluje od jednoduchých nenáročných vtípků až po vyloženě pitomé (ty převažují). Ke konci je to neuvěřitelný – omlouvám se za to slovo, výstižnější mě nenapadá – opruz.

Za co si film rozhodně zaslouží pochvalu, je výprava. Ostatně kostýmy byly použity ze Scottova Gladiátora (točil se i ve stejných lokacích). Také herecké výkony jsou slušné. Největší problém je prostě fakt, že jsem se s humorem tvůrců zcela míjel. Dávám sice 3 pakáry, ale jsou takové nanicovaté, špinavé a ušmudlané. 4 to nejsou jen proto, že výprava je opravdu pěkná a že např. komedie Martina Lawrence považuji za mnohem nesnesitelnější.

rok: 2004
režie: Brian Grant, hrají: Sally Phillips, Doon Mackichan, Fiona Allen
imdb: www.imdb.com/title/tt0339072/
hodnocení: 3 pakáry z 5 ...ale hodně zpocené

Rubrika Recenze