Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Firefox

Neděle, 24 září, 2006 v 18:06. Autor ozzy666

Na Clintu Eastwoodovi je bezesporu zajímavé, že se nevyhýbá vážným námětům, ani těm vyloženě oddechovým. Ne každý jeho film si zaslouží Oscara jako třeba Nesmiřitelní, ne každý je tak seriozní jako Million Dollar Baby. Rozptyl kvality Eastwoodových režisérských počinů je hodně široký, a Firefox patří mezi ty méně oslnivé.

V 80. letech se na Západě stále ještě bojovalo proti sovětskému nebezpečí, a to se odráželo ve spoustě pakáren, z nichž mnohé se právem staly legendou (Rambo). V tomto duchu se odehrává i náš příběh. Firefox je "neviditelná" sovětská stíhačka, z jejíž existence mají chlapci z Pentagon noční můry. Proto přijdou za starým vysloužilcem Mitchellem Gantem (Eastwood), aby jim pomohl šlamastyku vyřešit a vrátil svobodné části světa klidný spánek. Chtějí-li američtí specialisté zjistit, jak zařízení vlastně funguje, potřebují je nějak dostat do USA. Plán je následující: vstoupit na ruské území, spojit se s hnutím odporu, proniknout v přestrojení na leteckou základnu, vydávat se za zkušebního pilota a frnknout s Firefoxem generálnímu tajemníkovi ÚV KSSS přímo před nosem. Plán je to smělý a nebezpečný, ale proveditelný. Otázkou je, jak moc boudou Gantovi při plnění úkolu vadit depresivní stavy, kterými trpí od svého nasazení ve Vietnamu.

Scénář vychází ze stejnojmenné románové předlohy a není nejsilnější stránkou filmu. Je docela nudný a na snímek tohoto ražení zbytečně vleklý. Nehledě k tomu, že má na míle daleko k realitě... především té ruské. Děj není dvakrát napínavý a oživení nepomáhají ani akční scény, kterých je ostatně poskromnu. Neprospívá sklon podávat věci seriozně.

Přes celkově vlažnější vyznění samozřejmě nepřijdeme o nadprůměrné herecké výkony. Vedle Clinta Eastwooda se zde objeví britský herec Nigel Hawthorne, nám známý jako sir Humphrey z britcomu Jistě, pane ministře. Jinak je Firefox vesměs zapomenutelným dítětem své doby, z něhož si snad stojí zapamatovat jen povedený design letadla.

rok: 1982
režie: Clint Eastwood, hrají: Clint Eastwood, Nigel Hawthorne
imdb: www.imdb.com/title/tt0083943/
hodnocení: 3 pakáry z 5

Rubrika Recenze