Menu

Rubriky

Vyhledávání


Filmové pakárny jsou internetový server zaměřený na to méně známé z filmové a televizní produkce. Najdete na něm většinou špatné filmy, mizerné seriály a další obecné informace o projektech, u nichž se dá předpokládat spíš menší umělecký zážitek. Více...

XML

Kanál (RSS)

Linky

FilmováMísta.cz
Netuctové filmy (nejen) na DVD
NOSTALGHIA
Badmovies.org
Bad Cinema Diary

Pterodaktyl (Pterodactyl)

Neděle, 24 září, 2006 v 18:20. Autor ozzy666

Pterodaktyl zchladil mou zášť, kterou jsem choval vůči Rumunům a Bulharům. Záviděl jsem jim, že se na jejich území točí (a odehrává) tolik přepychových pakáren. Teď jsem se konečně dočkal i jedné ryze "české" (ano, vím, že zdaleka není jediná, ale je jich málo). Je za ni zodpovědný režisér kultovního Komanda, a obec Milín se tak jeho zásluhou nesmazatelně zapsala do dějin světové kinematografie. Tento fakt je bohužel zakalen podezřením, že Mark L. Lester většinou režíroval z nedaleké restaurace a byl totálně namol.

Děj se odehrává na turecko-arménském (!) pomezí. Skupinka našich hrdinů včele s profesorem Lovecraftem se vydává na paleontologický průzkum do odlehlých končin civilizace – v záběru máme české venkovské náměstíčko s typickým kostelíkem v pozadí. Inu, Turecko. Dobrý, ale bohužel poslední vtip. Jiné české reálie už neuvidíme (nepočítám-li Petra Jákla), protože se přesouváme do lesů, luk a skal, kde se odehraje zbytek filmu. Nezávisle na profesorovi se v oblasti vyskytuje americké komando kapitána Bergena, které zde plní úkoly související s protivládními vzbouřenci. Brzy se všechny tři skupiny – paleontologové, vojáci a vzbouřenci – střetnou s dravými pterodaktyly, přičemž paleontologové je chtějí zkoumat, vojáci zabít a rebelové chtějí zabít všechny ostatní. Nejvíc samozřejmě bodují pterodaktylové. Ti, chtějí sežrat úplně všechny a dost se jim to daří. Nikdo se nezdržuje vysvětlením, proč jsou – většinu času – neprůstřelní.

Je smutné, že Lester už nemá co nabídnout. Jen rutinní zvířecí horůrek se špatnými "herci", který nemá švih, je obyčejný, nevynalézavý, bez schopnosti pobavit (to není totéž, co rozesmát). Smát se také nebudete, protože není výrazně komičtější než jemu podobné (Mammoth apod.). Je jen hloupý, nudný a zbytečný. Z letargie člověka nevytrhnou ani utržené hlavy, rozpůlená těla a pterodaktylové klovající za živa vyhřezlé vnitřnosti. Obsazení odpovídá rozpočtu. Ze známějších osobností je zde jen Coolio jako kpt. Bergen. Na svou roli se ale moc nehodí, je směšně maličký (měli k němu vybrat Van Damma) a když mluví, není jasné, zda hraje, nebo rapuje. Vedle Jákla zde uvidíme pár dalších českých statistů a Davida Nykla ze seriálu Stargate Atlantis. Že šílený scénárista Mark Sevi (Scanner Cop II, Arachnid) vybral pro své postavy jména slavných spisovatelů sci-fi – Lovecraft, Heinlein, Clarke, Herbert, Bradbury, Lem, Zelazny – by bylo za jiných okolností milé, ale jmenovaní spíš museli mít pocit, že se někdo prošel po jejich hrobě.

Pochválit je třeba hezky zpracované digitální pterodaktyly. V letu vypadají vážně pěkně, z bližšího pohledu nebo při interakci s živými lidmi už hůř. Ale nadávat u levného filmečku pro Scifi Channel na technickou úroveň triků je známkou nedostatku příčetnosti. Pterodaktyl je bohužel blbost. Jen blbost. Bez jakéhokoli chlácholivého přívlastku, jako např. "správná blbost", "zábavná blbost", "legrační blbost", použít spojení "blbost cormanovského typu" bych si už vůbec nedovolil.

rok: 2005
režie: Mark L. Lester (Komando, Žhářka), hrají: Cameron Daddo, Coolio, Amy Sloan
imdb: www.imdb.com/title/tt0452668/
hodnocení: 5 pakárů z 5

Rubrika Recenze